Διεθνή

Κατάργηση των χημικών ουσιών PFAS στην Καλλιφόρνια

Κατάργηση των χημικών ουσιών PFAS στην Καλλιφόρνια

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay.com

Η κατάργηση των χημικών ουσιών PFAS, με την υπογραφή νομοσχεδίου στην Καλιφόρνια, ανοίγει το δρόμο για μια αγορά προϊόντων που δεν είναι επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον. Η πλήρης απαγόρευση σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και καλλυντικά τίθεται σε ισχύ το 2025.

O κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπέγραψε νομοσχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των PFAS (υπερφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών), πιο γνωστών ως «αιώνιων χημικών», ενώσεων που χρησιμοποιούνται σε υφάσματα και πολλά άλλα προϊόντα και θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες είναι βιομηχανικά χημικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλωστοϋφαντουργία, τα καλλυντικά,  σε αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, αντιπυρικές μονώσεις, κόλλες, ακόμα και συσκευασίες προϊόντων. Οι PFAS ονομάζονται «αιώνια χημικά» επειδή δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον και διατηρούνται αναλλοίωτες για δεκαετίες. Η πλήρης απαγόρευση σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και καλλυντικά τίθεται σε ισχύ το 2025.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), οι οποίες περιλαμβάνουν πάνω από 4 700 χημικές ουσίες, αποτελούν ομάδα ανθρωπογενών ουσιών που χρησιμοποιούνται ευρέως και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές και ως «παντοτινά χημικά» καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές όταν βρίσκονται στο περιβάλλον και στους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως βλάβη στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο.

Οι εταιρίες απομακρύνουν τις PFAS

Η οργάνωση Toxic-Free Future χαιρέτισε την απόφαση. «Τώρα που γνωρίζουμε ότι οι PFAS μπορεί να βλάψουν την υγεία μας σε πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες για να φροντίζουμε τα ρούχα μας. Οι εταιρείες έχουν δείξει ότι δεν τις χρειάζονται και η απομάκρυνσή τους από τα ρούχα και τα υφάσματα θα βοηθήσει στην προστασία κάθε οικογένειας» δήλωσε η Έρικα Σρέντερ επιστημονική διευθύντρια της οργάνωσης.

Η κλωστοϋφαντουργία χρησιμοποιεί PFAS σε προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα, κουρτίνες και ταπετσαρίες για την απώθηση λεκέδων και νερού. Αρκετές κορυφαίες εταιρείες έχουν ήδη δεσμευτεί να απαγορεύσουν τις PFAS ή τις έχουν καταργήσει πλήρως στα προϊόντα τους.

Εκπρόσωποι της οργάνωσης Ινστιτούτο Πράσινης Επιστήμης (Green Science Institute) δήλωσαν στο NBC ότι λόγω του μεγέθους της αγοράς της Καλιφόρνια, η νομοθεσία θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments