Πολιτισμός

“Ανθίζει” η Αθήνα με δεκάδες νέες γκαλερί τέχνης

“Ανθίζει” η Αθήνα με δεκάδες νέες γκαλερί τέχνης

Πηγή Φωτογραφίας: theintermissionart.art/ petprojects.studio/ stelioskallinikou.com

Από την Κυψέλη, τον Νέο Κόσμο και το Κουκάκι μέχρι τον Πειραιά, μια έκρηξη δημιουργίας καλλιτεχνικών χώρων τα τελευταία χρόνια βάζει την Αθήνα πολύ ψηλά στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη.

Οι νέες γκαλερί και art spaces που έχουν ανοίξει τα τελευταία τρία χρόνια στην Αθήνα είναι περισσότερές από τριάντα!

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021, πάνω από είκοσι χώροι εμφανίστηκαν στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, αριθμός τεράστιος για μια πόλη που δεν είχε συνηθίσει σε αυτό το art booming.Η Αθήνα έχει μπει με πολύ δυναμικό τρόπο στον διεθνή καλλιτεχνικό χάρτη, και αυτό που ξεκίνησε από την εποχή της Documenta σήμερα έχει γιγαντωθεί. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια άνθιση των χώρων τέχνης που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει.

«Αυτήν τη στιγμή σίγουρα έχει ένα vibe η Αθήνα, μιλάει γι’ αυτό πολύς κόσμος κι αυτό την κάνει ελκυστική σε καλλιτέχνες και σε ανθρώπους της δημιουργίας, και όπου πάνε οι καλλιτέχνες ακολουθούν και οι γκαλερί», λέει η ιδιοκτήτρια ενός εκθεσιακού χώρου που συνεργάζεται με γκαλερί του εξωτερικού.

«Η Αθήνα είναι κοντά στα μεγάλα κέντρα και εξακολουθεί να είναι πιο φτηνή από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι και μόδα για τους ξένους καλλιτέχνες», λέει ο ιδιοκτήτης μιας μικρής γκαλερί στο κέντρο.

Πουλάει, όμως, τόση τέχνη στην Αθήνα και ποιος την αγοράζει;

«Σίγουρα κάποιος την αγοράζει για να ανοίγουν τόσοι νέοι χώροι» λέει η ο Ν., εικαστικός, που αποφάσισε να γυρίσει στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια στη Ζυρίχη. «Μιλάμε για πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους χώρους και για πολύ διαφορετικό κοινό, δεν είναι ίδιοι οι πελάτες μιας μεγάλης γκαλερί με διεθνείς συνεργασίες με ενός μικρού αυτοδιαχειριζόμενου χώρου, ούτε ίδιες οι τιμές των έργων.

Πουλάει, πάντως, η τέχνη. Στην Αθήνα μπορείς να βρεις έργα από 5 ευρώ μέχρι όσο αντέχει η τσέπη σου, δεν κοστίζει το ίδιο το έργο ενός νέου καλλιτέχνη με κάποιου/κάποιας που είναι καθιερωμένο διεθνές όνομα. Σημασία έχει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά τέχνης από ποτέ και για φιλότεχνους κάθε οικονομικής δυνατότητας. Δεν ξέρω αν θα είναι όλοι αυτοί οι χώροι που ανοίγουν βιώσιμοι, αλλά είναι καλό που συμβαίνει.

Ενδεικτικά τρεις νέες γκαλερί που άνοιξαν πρόσφατα στην Αθήνα:

The Intermission

Πολυδεύκους 37A, Πειραιάς 

Το The Intermission είναι ένα εκθεσιακό πρόγραμμα και χώρος τέχνης στην πόλη του Πειραιά, που ίδρυσε η Άρτεμις Μπαλτογιάννη τον Σεπτέμβριο του 2019. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο προσκαλούνται να παρουσιάσουν έργα τους, σε συνεργασία με την γκαλερί που τους εκπροσωπεί. Στηρίζει τη δημιουργία νέων παραγωγών έργων τέχνης.

Το The Intermission, σε συνεργασία με την Balice Hertling (Παρίσι), παρουσιάζει μέχρι τις 12/11 την ατομική έκθεση του Alex Ayed, «Coyote».

P.E.T. Projects

Κερκύρας 87, Κυψέλη

Ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος τέχνης στην Κυψέλη, που ιδρύθηκε από τον καλλιτέχνη Άγγελο Πλέσσα to 2018.

Τρέχουσα έκθεση: «Prizing Eccentric Talents» σε επιμέλεια Άγγελου Πλέσσα και Γιώργου Μπεκιράκη. Επόμενη: «Platonic Ethics Totem», ομαδική, Δεκέμβριος 2022.

Saigon

Κορυτσάς 39, Βοτανικός 

To Saigon ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ανεξάρτητο artist run project space το 2020. Στεγαζόμενο στο πρώην εργοστάσιο της ΠΛΥΦΑ, το Saigon έχει ταυτιστεί με την industrial αρχιτεκτονική του και την underground αισθητική του. Στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως και sound artists, το πρόγραμμα του χώρου επικεντρώνεται κυρίως σε sound based πρακτικές και εικαστικές εκθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments