Διεθνή

ΝΑΤΟ: Προειδοποιεί τη Μόσχα να μην επιτεθεί σε κρίσιμες υποδομές των Συμμάχων

ΝΑΤΟ: Προειδοποιεί τη Μόσχα να μην επιτεθεί σε κρίσιμες υποδομές των Συμμάχων

Πηγή Φωτογραφίας: atalayar

Η συμμαχία θα προχωρήσει στην ετήσια άσκηση πυρηνικής ετοιμότητάς της «Steadfast Noon» την επόμενη εβδομάδα, στην οποία οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξασκούν τη χρήση αμερικανικών πυρηνικών βομβών που εδρεύουν στην Ευρώπη με εκπαιδευτικές πτήσεις

 “Ενωμένη και αποφασιστική” θα είναι η απάντηση του ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσίας ο επικεφαλής του, αν η Μόσχα επιτεθεί σε κρίσιμης σημασίας υποδομές των συμμάχων, ενώ διαμήνυσε ότι παρακολουθούνται στενά οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πριν από τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της δυτικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες ότι δεν έχει δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας, αλλά είναι σε “επαγρύπνηση”.

Ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων στην Ουκρανία τη Δευτέρα ως ένδειξη αδυναμίας.

«Η Ρωσία στην πραγματικότητα χάνει στο πεδίο της μάχης», είπε σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι απαντά με «αδιάκριτες επιθέσεις» στις προόδους της Ουκρανίας.

Αυτή η άποψη επαναλήφθηκε από την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν αποτυγχάνει να εκπληρώσει τους στρατηγικούς του στόχους επί τόπου και αυτό είναι ένα θέμα που επαναλαμβάνεται για αυτόν προσωπικά από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Η συμμαχία θα προχωρήσει στην ετήσια άσκηση πυρηνικής ετοιμότητάς της «Steadfast Noon» την επόμενη εβδομάδα, στην οποία οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξασκούν τη χρήση αμερικανικών πυρηνικών βομβών που εδρεύουν στην Ευρώπη με εκπαιδευτικές πτήσεις, χωρίς πραγματικά πυρά.

Η ακύρωση των ασκήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα έστελνε ένα “πολύ λάθος μήνυμα”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Η Ρωσία έχει εκφράσει κρυφές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ουκρανίας.

«Είναι μια άσκηση για να διασφαλίσουμε ότι η πυρηνική μας αποτροπή παραμένει ασφαλής και αποτελεσματική», είπε.

Η στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ, είπε, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων.

Ο Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει την προστασία της ζωτικής σημασίας υποδομής ως απάντηση στην επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη διπλασιάσει την παρουσία του στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα σε περισσότερα από 30 πλοία που υποστηρίζονται από αεροσκάφη και υποθαλάσσιες δραστηριότητες.

«Μια σκόπιμη επίθεση εναντίον ζωτικής σημασίας υποδομής των συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Παραμένει ασαφές ποιος ήταν πίσω από την επίθεση στους αγωγούς Nord Stream.

Ο Στόλτενμπεργκ προέτρεψε επίσης τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τη «συνενοχή» της χώρας του σε μια παράνομη σύγκρουση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments