Οικονομία

Ελληνική οικονομία: Crash test από τους θεσμούς για την πορεία των δημοσιονομικών

Ελληνική οικονομία: Crash test από τους θεσμούς για την πορεία των δημοσιονομικών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/eurokinissi

“Εξετάσεις” δίνει αυτή την περίοδο η ελληνική οικονομία

“Εξετάσεις” δίνει αυτή την περίοδο η ελληνική οικονομία καθώς οι θεσμοί θα αξιολογήσουν την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Με ένα “μποναμά” 5,4 δισ. ευρώ αναμένεται να ανταμειφθεί η Ελλάδα αν πρώτα περάσει με επιτυχία την αξιολόγηση της επόμενης εβδομάδας. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση είναι και η πρώτη μετά την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας.

Αν η αξιολόγηση είναι θετική η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο την τελευταία δόση των περίπου 650 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα αλλά και την οριστική διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2% που είχε επιβληθεί σε δάνειο του 2012 από τον EFSF, το οποίο πληρώνεται σταδιακά και αντιστοιχεί συνολικά σε 5,4 δισ. ευρώ.

Την τελευταία τέτοια δόση θα την πάρει η Ελλάδα, σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, έως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, όμως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαγραφεί και το υπόλοιπο των οφειλών λόγω επιτοκιακού περιθωρίου, που εκτείνονται στα επόμενα χρόνια και το οποίο ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ.

Ποιες οι πιέσεις των θεσμών

Οι εκκρεμείς συντάξεις και οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας, που πλέον πραγματοποιείται σε καθεστώς απλής εποπτείας. Από την αξιολόγηση- εξπρές που ξεκινάει σήμερα σε επίπεδο επικεφαλής των θεσμών, εξαρτάται η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 750 εκατ ευρώ αλλά και το “πιστοποιητικό” που θα φέρει την ελληνική οικονομία ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους πιέζουν για την εκκαθάριση των οφειλών που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση που ξεκινά σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια και την επόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής. Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι τα φέσια του Δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή σε απόλυτα ποσά τα 350 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της υγειονομικής κρίσης έχει δοθεί πίστωση χρόνου για την επίτευξη του στόχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments