Οικονομία

Φυσικό αέριο: Τα κέρδη των καταναλωτών από την υποχώρηση κάτω από τα 160 ευρώ

Φυσικό αέριο: Τα κέρδη των καταναλωτών από την υποχώρηση κάτω από τα 160 ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: dw

Το προσεχές διάστημα, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Νοεμβρίου και αναμένεται νέα μείωση στην τιμή λιανικής του ρεύματος, καθώς η τιμή χονδρικής έχει ήδη υποχωρήσει κάτω από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Μία τρομακτική αύξηση της τάξης του 330% κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τον Σεπτέμβριο την τιμή λιανικής του φυσικού αερίου, υπολογιζόμενη ωστόσο με βάση την χρηματιστηριακή τιμή του Αυγούστου που έφτασε και τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τον Οκτώβριο που η τιμή του φυσικού αερίου θα υπολογιστεί με βάση τον Σεπτέμβριο η εικόνα αναμένεται καλύτερα, καθώς  η τιμή έχει υποχωρήσει κάτω από τα 160 ευρώ.

Τα “κέρδη” από την υποχώρηση της τιμής κάτω των 160 ευρώ και για τα νοικοκυριά αλλά και το δημόσιο είναι σημαντικά. Για τα νοικοκυριά διότι εξασφαλίζουν ότι το κόστος της θέρμανσης  δεν θα είναι υψηλότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες εναλλακτικές όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή το ρεύμα.,αλλά ακριβότερο συγκριτικά με πέρυσι, που εξισορροπείται από την επιδότηση της ΔΕΠΑ με τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τον κρατικό προϋπολογισμό, η πτώση της τιμής του αερίου κάτω από τα 160 ευρώ σημαίνει ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα υποχωρήσει αισθητά και η επιδότηση των νοικοκυριών θα μπορεί να γίνει εξ’ ολοκλήρου με πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς τη “βοήθεια” του προϋπολογισμού.

Το προσεχές διάστημα, οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια του Νοεμβρίου και αναμένεται νέα μείωση στην τιμή λιανικής του ρεύματος. Και αυτό διότι η τιμή χονδρικής έχει ήδη υποχωρήσει κάτω από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα .

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και η συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου των υπουργών ενέργειας με στόχο να προωθήσουν τη συζήτηση για τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα επιδιωχθεί η συγκράτηση της τιμής του αερίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments