Διεθνή

Ο γρίφος των διαρροών σε ενεργειακούς αγωγούς

Ο γρίφος των διαρροών σε ενεργειακούς αγωγούς

Πηγή Φωτογραφίας: R-1/pixabay

Σήμερα, ήταν η σειρά του κορυφαίου πετρελαιαγωγού Druzhba στην Πολωνία, ενώ είχαν προηγηθεί, πριν από λίγες ημέρες, οι περιπτώσεις των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, κατά το διαδεδομένη απόφθεγμα, και, αν αυτό αποτυπώνει μια πραγματικότητα, τότε οι συνθήκες που επικρατούν στους ενεργειακούς αγωγούς της Ευρώπης αυτήν την περίοδο είναι ανησυχητική.

Σήμερα, ήταν η σειρά του κορυφαίου πετρελαιαγωγού Druzhba στην Πολωνία, ενώ είχαν προηγηθεί, πριν από λίγες ημέρες, οι περιπτώσεις των αγωγών Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα κάπως πιο αναλυτικά, ως προς τις αλλεπάλληλες διαρροές σε ενεργειακούς αγωγούς, οι οποίες έρχονται να επισυμβούν σε περίοδο ενεργειακής σπάνης και διαδοχικών συσκέψεων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος εν όψει του χειμώνα.

Η περίπτωση του αγωγού Druzhba

Ο πολωνικός φορέας εκμετάλλευσης PERN ανακοίνωσε ότι παρατήρησε διαρροή στον αγωγό Druzhba στην Πολωνία.

Αυτός ο αγωγός, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, είδε μία από τις δύο γραμμές του να έχει υποστεί ζημιά και έκλεισε. Εντούτοις, οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στη Γερμανία δεν διακόπτονται, όπως διευκρίνισε το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας.

Το περιστατικό αυτό θυμίζει έντονα εκείνο των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, στους οποίους εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές.

Μετά τους δύο αυτούς αγωγούς, είναι η σειρά του πετρελαιαγωγού Druzhba να χτυπηθεί από ένα ανάλογα πλήγμα.

Συγκεκριμένα, η πολωνική εταιρεία εκμετάλλευσης PERN ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μία από τις δύο γραμμές της υποδομής, ο κύριος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στη Γερμανία, είχε κλείσει μετά από διαρροή που εντοπίστηκε σε τμήμα του αγωγού  σε ένα χωριό δυτικά της Βαρσοβίας.

Αυτό το τμήμα του κεντρικού αγωγού μεταφέρει αργό πετρέλαιο για δύο γερμανικά διυλιστήρια. Όλες οι δράσεις για τη διάδοση του αγωγού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται επί τόπου για την επιδιόρθωση της σοβαρής ζημιάς.

Ωστόσο, οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στη Γερμανία συνεχίζονται, προς το παρόν, ακόμη κανονικά. Η ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία είναι προς το παρόν εγγυημένη, όπως πληροφόρησε του Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, αν και οι λόγοι της διακοπής δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Τα αίτια παραμένουν άγνωστα

Τα αίτια του συμβάντος δεν είναι γνωστά αυτή τη στιγμή και η άντληση στην κατεστραμμένη γραμμή διακόπηκε αμέσως.

Ο αγωγός  Druzhba , το όνομα του οποίου σημαίνει «φιλία» στα ρωσικά, είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Αυστρίας.

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2

Αυτό το περιστατικό θυμίζει εκείνο που έπληξε τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.

Ιδιαίτερα, από τις 26 Σεπτεμβρίου, παρατηρήθηκαν τέσσερις διαρροές στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία στα διεθνή ύδατα στα ανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ.

Η δυτική κοινότητα έχει κατήγγειλε, ιδίως μέσω του ΝΑΤΟ, «εσκεμμένες, απερίσκεπτες και ανεύθυνες πράξεις σαμποτάζ».

Οι χώρες της Συμμαχίας έκαναν λόγο για σκόπιμη επίθεση εναντίον μιας κρίσιμης υποδομής και δήλωσαν αποφασισμένες να δώσουν μια ενιαία και δυναμική απάντηση, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία, η οποία, με τη σειρά της, αρνήθηκε ότι προέβη σε δολιοφθορά.

Είναι βέβαιο ότι οι διαρροές αυτές προκαλούν σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές, αλλά, πρωτίστως, επιβαρύνουν τις ενεργειακές δυνατότητες του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα της Γηραιάς Ηπείρου. Εύλογο είναι οι υποψίες να στρέφονται εναντίον του δικτάτορα του Κρεμλίνου, ο οποίος δεν διστάζει να κάνει ενεργειακούς εκβιασμούς. Έως τώρα, όμως, αυτό που καταγράφεται ως αντικειμενικό δεδομένο είναι ο μη καταλογισμός συγκεκριμένων ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα και θεσμούς, στοιχείο που επιτείνει τον αινιγματικό χαρακτήρα των διαρροών, με ή χωρίς εισαγωγικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments