Διεθνή

Ενεργειακή εγγύτητα Ερντογάν – Πούτιν

Ενεργειακή εγγύτητα Ερντογάν – Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: SETAV/Daily Sabah

Η Μόσχα ανέφερε ότι αναμένει από τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση στον Βλαντιμίρ  Πούτιν  για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Β. Πούτιν προσπαθεί να συσφίξει τους δεσμούς του με την Τουρκία, στοιχείο που επιζητεί και η Τουρκία του Ερντογάν, μετά και την ολοένα και μεγαλύτερη απομάκρυνσή της από το δυτικό μπλοκ δυνάμεων, η πιο πρόσφατη εκδήλωση της οποίας ήταν η αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου θέλει να δώσει ρόλο στον σύμμαχό του, τον  Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μόσχα ανέφερε ότι αναμένει από τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση στον Βλαντιμίρ  Πούτιν  για να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ενώ οι δύο άνδρες συναντιούνται την Πέμπτη στο Καζακστάν.

«Οι Τούρκοι προσφέρουν τη μεσολάβησή τους. Εάν πραγματοποιούνταν επαφές (Ρωσίας – Ουκρανίας), θα γίνονταν σε τουρκικό έδαφος», δήλωσε στον Τύπο ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

«Ο Ερντογάν μάλλον θα καταλήξει επίσημα σε κάτι», πρόσθεσε, λέγοντας ότι περιμένει μια «ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαπίστωσε «κοινή κατανόηση» ως προς την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Κουζουγκέτοβιτς Σοϊγκού.

Μάλιστα, ενώ οι εμπορικοί δεσμοί έχουν διαρραγεί  με ευρωπαϊκές χώρες που προμηθεύονταν ενέργεια από τη Μόσχα, ο Β. Πούτιν πρότεινε επίσης, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, τη διέλευση του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Θα μπορούσαμε (…) να δρομολογήσουμε τις κύριες διαδρομές παράδοσης για τα καύσιμα και το φυσικό αέριο μας μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον πιο σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου στην τουρκική εδαφική επικράτεια».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments