Διεθνή

Βρετανία: Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών – Επιστροφή από την κυβερνητική “εξορία”

Βρετανία: Ο Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Οικονομικών – Επιστροφή από την κυβερνητική “εξορία”
Το προφίλ του "παλιού γνώριμου" στην εξουσία - Διεκδίκησε δύο φορές την ηγεσία των Τόρις, ηττήθηκε και τις 2, στήριξε τον αντίπαλο της Τρας, ωστόσο είναι ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας στην ιστορία της Βρετανίας

Ο Τζέρεμι Χαντ διορίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας την Παρασκευή, ο τελευταίος ανώτερος υπουργικός ρόλος του αυτοαποκαλούμενου επιχειρηματία που πολλοί στο Συντηρητικό Κόμμα θεωρούν ασφαλές ζευγάρι χέρια, αλλά του οποίου οι μέρες σε κορυφαίες θέσεις φαινόταν να είχαν τελειώσει.

Αφού υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας στη βρετανική ιστορία και διηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Πολιτισμού, ο Χαντ επιστρέφει από την κυβερνητική εξορία μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ενώ έφτασε στον δεύτερο γύρο για να αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι πριν χάσει από τον Μπόρις Τζόνσον το 2019, τα πήγε πολύ λιγότερο καλά στον διαγωνισμό ηγεσίας φέτος στον οποίο θριάμβευσε η Λιζ Τρας.

«Είναι προφανές για μένα ότι έχεις μόνο μια μεγάλη ευκαιρία σε αυτό, και εγώ είχα τη δική μου το 2019», είπε αφού αποκλείστηκε από την υποψηφιότητα, φαίνεται να παραδέχεται ότι οι φιλοδοξίες του να φτάσει στην κορυφή της πολιτικής είχαν λήξει.

Αργότερα υποστήριξε επίσης τον αντίπαλο της Τρας, Ρίσι Σουνάκ, και παραβλέφθηκε για υπουργικό ρόλο, καθώς επέλεξε μια κορυφαία ομάδα στενών συμμάχων και ανθρώπων που την είχαν υποστηρίξει.

Ωστόσο, τώρα γίνεται η φιγούρα στην οποία έχει στραφεί για να γίνει ο τέταρτος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας μέσα σε διάστημα μηνών, επιφορτισμένος να καθησυχάσει τις αγορές, αφού τα οικονομικά σχέδια του προκατόχου του Kwasi Kwarteng προκάλεσαν αναταραχή.

Είναι επίσης μια προσπάθεια προσέγγισης θυμωμένων βουλευτών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια με την απόδοσή της κυβέρνησης και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα έως και 30 μονάδες μπροστά.

«Ο διορισμός του Τζέρεμι Χαντ είναι μια σοφή επιλογή», ​​έγραψε στο Twitter ο συντηρητικός βουλευτής Μπέρναρντ Τζένκιν.

“Του έχουν εμπιστοσύνη και σεβασμό σε όλο το κοινοβούλιο. Πρέπει τώρα να είμαστε ήρεμοι. Οι βιαστικές συζητήσεις για παραίτηση από τον πρωθυπουργό ή οι εκκλήσεις για γενικές εκλογές δεν θα ηρεμήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές”.

Μείωση φόρων

Ο Χαντ έχει ιστορικό υποστήριξης φορολογικών περικοπών και η Τρας είπε ότι τον βλέπει ως κάποιον που συμμερίζεται τον στόχο της να δημιουργήσει μια οικονομία υψηλής ανάπτυξης και χαμηλής φορολογίας.

«Είναι ένας από τους πιο έμπειρους και ευρέως σεβαστούς υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης και συμμερίζεται τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες μου για τη χώρα μας», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Tρας μιλούσε καθώς ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει μια προγραμματισμένη αύξηση του εταιρικού φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, καταργώντας τα σχέδια να διατηρηθεί στο 19% μετά την αρνητική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση του περασμένου μήνα για το οικονομικό πακέτο της ίδιας και του Kwarteng.

Κατά τη διάρκεια της δικής του αποτυχημένης προσπάθειας να διαδεχθεί τον Τζόνσον, ο Χαντ είχε δεσμευτεί να μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 15%, να βοηθήσει στην ανάφλεξη της στάσιμης βρετανικής οικονομίας και να αφαιρέσει τα επιχειρηματικά επιτόκια, τη χρέωση που επιβάλλεται στα εμπορικά ακίνητα, για πέντε χρόνια για οικονομικά προβληματικές περιοχές.

Το προφίλ του “παλιού γνώριμου” στην εξουσία

Γιος ανώτερου αξιωματικού του ναυτικού και αργότερα ναυάρχου, σπούδασε Πολιτική, Φιλοσοφία και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε σε μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης πριν πάει στην Ιαπωνία για δύο χρόνια όπου δίδαξε αγγλικά και έμαθε να μιλάει άπταιστα Ιαπωνικά.

Κατά την επιστροφή του ίδρυσε μια εκπαιδευτική εκδοτική επιχείρηση και αργότερα εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2005 κατέχοντας αρκετούς κυβερνητικούς ρόλους από τότε που ανήλθαν στην εξουσία οι Συντηρητικοί το 2010.

Ήταν ο υπουργός Πολιτισμού που επέβλεψε την αρχική προτεινόμενη εξαγορά της BSkyB από την News Corp του Rupert Murdoch κατά την οποία κατηγορήθηκε ότι ήταν πολύ κοντά στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, αλλά είναι περισσότερο γνωστός στη Βρετανία για τη θητεία του ως ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας, ρόλο που είχε από το 2012-2018.

Αργότερα έγινε υπουργός Εξωτερικών, μέχρι την αποτυχημένη προσπάθειά του για την ηγεσία των Τόρις το 2019, και κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Τζόνσον εξέφρασε κριτική για ορισμένες πτυχές του χειρισμού της πανδημίας του COVID.

Άλλοι επικριτές είπαν ότι ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η κρατική υπηρεσία υγείας ήταν συνέπεια του ρόλου του ως υπουργού Υγείας.

Ωστόσο, η δική του εκτίμηση για το μεγαλύτερο λάθος του ήταν κάτι πολύ πιο κοντά στο σπίτι.

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κίνα τον Ιούλιο του 2018, περιέγραψε κατά λάθος τη σύζυγό του Λουτσία, η οποία κατάγεται από την Κίνα, ως Γιαπωνέζα. Ερωτηθείς στο ντιμπέιτ για την ηγεσία την επόμενη χρονιά ποια ήταν η μεγαλύτερη αδυναμία του, απάντησε: «Κάποιοι μπορεί να πουν ως υπουργός Εξωτερικών ότι μπερδεύω την εθνικότητα της γυναίκας μου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments