Focus

Σοφία Κοκοσαλάκη: Η σχεδιάστρια που άφησε το αποτύπωμά της στο grecian chic

Σοφία Κοκοσαλάκη: Η σχεδιάστρια που άφησε το αποτύπωμά της στο grecian chic

Πηγή Φωτογραφίας: Glow.gr

Η Ελληνίδα σχεδιάστρια έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου 2019, σε ηλικία μόλις 47 ετών.

H Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν ασχολήθηκε ποτέ όμως με την διδασκαλία αφού λίγο αργότερα την κέρδισε η μεγάλη της αγάπη για τη μόδα. Στην ηλικία των 24 έγινε δεκτή στο Central Saint Martins College of Art and Design – τη σχολή που έβγαλε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της μόδας όπως αυτά των John Galliano και Alexander McQueen. Χωρίς να έχει την απαραίτητη γνώση στις τεχνικές σχεδιασμού κατάφερε να γίνει μία από τις καλύτερες. Όπως είχε δηλώσει στη Madame Figaro Απριλίου το 2009: “Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολα, διότι δεν είχα τις βάσεις και την τεχνική κατάρτιση που είχαν οι υπόλοιποι. Έτσι, άρχισα να πειραματίζομαι ντραπάροντας σε μια κούκλα, αρχικά για να δείχνω ότι δουλεύω και να μη νιώθω περιθωριοποιημένη και τελικά μαθαίνοντας αυτή την τεχνική, όπως να βγάζω πατρόν, να κόβω κι όλα τα υπόλοιπα”.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Νίκος Χαλκιαδάκης (@nchalkiadakis)

Ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή της παρουσίασε το 1999 την πρώτη γυναικεία της συλλογή στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου συνεχίζοντας την ανοδική της πορεία στην βιομηχανία της μόδας. Τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις όπως το “Art Foundation Award for Fashion” το 2002 και το “New Generation Designer award” το 2004. Την ίδια χρονιά γνώρισε παγκόσμια επιτυχία σχεδιάζοντας τα κοστούμια των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το περίφημο Ocean Dress που φόρεσε η Björk για να ερμηνεύσει το τραγούδι Oceania υπενθύμισε σε όλους την αστείρευτη δημιουργικότητα της.

Οι δημιουργίες της – άρρηκτα συνδεδεμένες με τον τόπο καταγωγής της – χαρακτηρίζονται από έντονα ντραπέ και πτυχώσεις, δερμάτινες λεπτομέρειες, λιτό, δωρικό ύφος και αρχιτεκτονικές δομές. Το 2009 γιόρτασε τα δέκα χρόνια του brand της παρουσιάζοντας μία limited edition συλλογή με τα πιο iconic κομμάτια που σημάδεψαν την καριέρα της. Όταν εγκατέλειψε οριστικά το prêt-à-porter ασχολήθηκε αποκλειστικά με την δημιουργία νυφικών.

Το 2016 γοητεύεται από τον χώρο του κοσμήματος και δημιουργεί μία μοναδική συλλογή από σκουλαρίκια, περικάρπια, βραχιόλια, κρεμαστά και δαχτυλίδια με μυστικά Αρχαιοελληνικά σύμβολα κατασκευασμένα από σφυρήλατο χρυσό, επιχρυσωμένο ασήμι και μαργαριτάρια. Η συλλογή κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου στην Αθήνα από εξειδικευμένους τεχνίτες τιμώντας έτσι τον τόπο καταγωγής της.

Ένα χρόνο πριν διαγνωστεί με καρκίνο, η Σοφία Κοκοσαλάκη είχε εκφράσει στην Καθημερινή την αγάπη της για τον τόπο καταγωγής των γονιών της, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έχω μία φαντασίωση. Μετά τα 89 μου θα ήθελα να πάω να ζήσω στην Κρήτη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments