Διεθνή

Reuters: Αμφισβητείται η ασφάλεια των τουρκικών ορυχείων

Reuters: Αμφισβητείται η ασφάλεια των τουρκικών ορυχείων

Πηγή Φωτογραφίας: metrosport/Reuters

Στο Reuters δημοσιεύεται άρθρο, στο οποίο αναφέρεται η έντονη αμφισβήτηση της ασφάλειας των συνθηκών εργασίας στη γειτονική Τουρκία. Έμφαση στα σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας δίνουν πολιτικά κόμματα και κορυφαία επιστημονικά και συνδικαλιστικά σωματεία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας και το συνδικαλιστικό όργανο της βιομηχανίας μηχανικών αμφισβήτησαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τη Δευτέρα μετά την έκρηξη σε ένα κρατικό ορυχείο στοίχισε τη ζωή σε 41 εργάτες, ξυπνώντας μνήμες από τη χειρότερη καταστροφή εξόρυξης της χώρας πριν από οκτώ χρόνια.

Η έκρηξη την Παρασκευή στο ανθρακωρυχείο Amasra που ανήκει στο κρατικό Τουρκικό Ινστιτούτο Σκληρού Άνθρακα (TTK) ήταν η πιο θανατηφόρα από τότε που πυρκαγιά σε ορυχείο στη Σόμα, στη δυτική Τουρκία, το 2014 σκότωσε 301 ανθρακωρύχους και προκάλεσε παρόμοιες ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είπε ότι μια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Τουρκίας, μια κρατική αρχή ελέγχου, είχε προειδοποιήσει το 2019 για κινδύνους στο ορυχείο στην Amasra στη βόρεια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Εμίν Κοραμάζ, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, είπε ότι οι επιθεωρήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν επαρκώς εν μέρει επειδή ο αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί, περιορίζοντας το εξειδικευμένο προσωπικό.

“Τα ατυχήματα στα ορυχεία στην Τουρκία έχουν γίνει ρουτίνα”, δήλωσε ο Koramaz στο Reuters. «Ο κύριος λόγος… είναι ότι η εξορυκτική επιστήμη αγνοείται (και) η έλλειψη τεχνικής γνώσης και υποδομής».

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την έκρηξη που σημειώθηκε 300-350 μέτρα κάτω από τη γη στο ορυχείο Amasra.

Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η φωτιά στο ορυχείο ήταν σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο και η παραγωγή είχε σταματήσει εντελώς. Υποσχέθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση στο κοινοβούλιο την Τρίτη. Πλάνα το Σαββατοκύριακο με οικογένειες που στριμώχνονταν και παρακολουθούσαν τους διασώστες να τραβούν ανθρώπους από το ορυχείο και να πηγαίνουν με ασθενοφόρα, θυμίζουν εικόνες της υπόγειας πυρκαγιάς στο ιδιόκτητο ορυχείο Soma το 2014, που συγκλόνισε την Τουρκία.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο του 2019 αναφέρει λεπτομερείς κινδύνους που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα προσωπικού και ανεπάρκειες στο σύστημα μέτρησης επικίνδυνων αερίων στο ορυχείο Amasra, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Βέλι Αγμπάμπα, αναπληρωτής αρχηγός του CHP.

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα της έκθεσης που κοινοποιήθηκε από το CHP στο Twitter, η παραγωγή είχε φτάσει σε βάθος 300 μέτρων, όπου τα επίπεδα αερίου ήταν υψηλά, αυξάνοντας τον κίνδυνο ξαφνικών εκκενώσεων αερίου και εκρήξεων αερίου.

“Οι προειδοποιήσεις υπάρχουν (στην έκθεση). Είναι σαφές τι είπαν οι εργαζόμενοι πριν από το ατύχημα”, είπε ο Agbaba. «Όπου κι αν κοιτάξεις, υπάρχει αμέλεια. Υπάρχει αδιαφορία».

Η TTK, σε ανακοίνωσή της, απαντώντας στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε: «Η παραγωγή σε όλες τις εγκαταστάσεις μας πραγματοποιείται με αυστηρή συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας της εξόρυξης στην εργασία».

Ο Agbaba είπε ότι τα στοιχεία από το συμβούλιο επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας της Τουρκίας έδειξαν ότι 53 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ενώ η TTK μείωσε το εργατικό της δυναμικό σε 7.370 έως το 2021 από 18.025 το 2001.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments