Διεθνή

«Υποπαραλλαγή Όμικρον»: Το στέλεχος BA.2.75.2 φαίνεται πως «διαφεύγει» των εμβολίων

«Υποπαραλλαγή Όμικρον»: Το στέλεχος BA.2.75.2 φαίνεται πως «διαφεύγει» των εμβολίων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου- India.com

Τα στοιχεία έρευνας

Νέο στέλεχος της Όμικρον προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες καθώς φαίνεται ότι διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Λόγος για την BA.2.75.2, στέλεχος που έχει εντοπιστεί σε 47 χώρες και σε 39 πολιτείες των ΗΠΑ.

Η BA.2.75.2, όπως υποδηλώνει και τ΄όνομά της, προέκυψε από την υποπαραλλαγή BA.2.75. Τα περιστατικά αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, ιδίως στην Ινδία, αν και το BA.2.75.2 αντιπροσωπεύει μόνο το 0,5% των περιπτώσεων, μέχρι στιγμής, σε όλο τον κόσμο.

Επειδή μοιράζεται πολλές ομοιότητες με την υπάρχουσα υποπαραλλαγή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει χαρακτηρίσει την BA.2.75.2 ως νέα παραλλαγή, αλλά την έχει ξεχωρίσει ως «υποπαραλλαγή Όμικρον υπό παρακολούθηση», πράγμα που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι Υγείας θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην παρακολούθηση των κρουσμάτων, προκειμένου να ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν την έξαρση των λοιμώξεων. Ορισμένοι ειδικοί έχουν αρχίσει ανεπίσημα να το αποκαλούν «Κένταυρος»

Σύμφωνα με μια μελέτη Σουηδών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου η BA.2.75.2 αποφεύγει όλες τις διαθέσιμες, σήμερα, θεραπείες αντισωμάτων που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, εκτός από μία: την bebtelovimab. Αυτή η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που παρασκευάζεται από τη Lilly, χορηγείται σε άτομα με ήπια έως μέτρια συμπτώματα COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε πιο σοβαρή νόσο. Αλλά, επειδή το φάρμακο στοχεύει μόνο ένα συγκεκριμένο τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο ιός δεν θα αναπτύξει μεταλλάξεις για να το αποφύγει.

Τον περασμένο μήνα, Ιάπωνες επιστήμονες μοιράστηκαν μερικά αισιόδοξα νέα όσον αφορά στην BA.2.75, επισημαίνοντας πως θεραπείες όπως η ρεμδεσιβίρη και η μολνουπιραβίρη φαίνεται πως έχουν κάποια αποτελέσματα.

Όμως η ανθεκτικότητα είναι χαρακτηριστικό του BA.2.75.2, και γι’ αυτό οι αξιωματούχοι Υγείας ανησυχούν. Οι επιστήμονες κατάληξαν πως αυτό το στέλεχος «αποφεύγει αποτελεσματικά την τρέχουσα [αντισωματική] ανοσία στον πληθυσμό» και «αντιπροσωπεύει την πιο ανθεκτική παραλλαγή που έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments