Διεθνή

Ρωσία: Οι Ρώσοι “σήκωσαν” 7,5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο κατά τη φυγή τους από τη χώρα

Ρωσία: Οι Ρώσοι “σήκωσαν” 7,5 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο κατά τη φυγή τους από τη χώρα

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η μερική επιστράτευση της Ρωσίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι η προκύπτουσα συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες

 Ρώσοι πολίτες απέσυραν 458 δισεκατομμύρια ρούβλια (7,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε μετρητά από τις τράπεζες τον Σεπτέμβριο, με το μεγαλύτερο μέρος της εκροής να καταγράφεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο, όταν αυξημένος αριθμός ανθρώπων εγκατέλειπαν τη χώρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς προσπαθούσε να καλέσει 300.000 ανθρώπους, “διώχνοντας” παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες από τη χώρα.

«Οι άνθρωποι… τείνουν να αποσύρουν κεφάλαια σε μετρητά σε μια κατάσταση άγχους ή αβεβαιότητας, όπως ήταν, για παράδειγμα, στην αρχή του έτους, αλλά στη συνέχεια συνήθως επιστρέφουν τα χρήματα στις τράπεζες», αναφέρει η έκθεση της κεντρικής τράπεζας.

Ο Αλεξάντερ Ντανίλοφ, επικεφαλής της τραπεζικής ρύθμισης και ανάλυσης στην κεντρική τράπεζα, δήλωσε σε ενημέρωση την Πέμπτη ότι η εκροή δεν αποτελεί απειλή για τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, καθώς αντισταθμίστηκε από εισροή εταιρικών κεφαλαίων συνολικού ύψους 900 δισεκατομμυρίων ρούβλια που προέρχονται κυρίως από εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

Ωστόσο, η ζήτηση για ακίνητα μειώνεται εν μέσω της αυξανόμενης αβεβαιότητας, είπε ο Ντανίλοφ, και η κεντρική τράπεζα βλέπει τώρα τον ενυπόθηκο δανεισμό να αυξάνεται κατά 15-18% φέτος, λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η μερική επιστράτευση της Ρωσίας είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι η προκύπτουσα συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα μπορούσε να ανακόψει την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments