Διεθνή

Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Στριμωγμένη η Γερμανία για το πλαφόν

Χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ – Στριμωγμένη η Γερμανία για το πλαφόν

Πηγή Φωτογραφίας: iEidiseis- ΕΡΤ

Η συνοχή της ΕΕ δοκιμάζεται στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, με κατηγορίες προς τη Γερμανία ότι μπλοκάρει την ενότητα σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται πυρά από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απροθυμία του να επιτρέψει στο μπλοκ να προσπαθήσει να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, που απειλούν να φέρουν ύφεση στην ήπειρο, υπογραμμίζει το πρακτορείο Bloomberg.Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για τη διήμερη σύνοδο κορυφής, χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία επιδιώκουν να περιορίσουν το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο αναστατώνει τις οικονομίες και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς η περιοχή οδεύει προς τον χειμώνα με δραστικά μειωμένες αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία διακινδυνεύει τον κατακερματισμό της αγοράς της ΕΕ»

Η Γερμανία -η οποία καλλιέργησε μια βαθιά εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο- είναι αντίθετη στα ανώτατα όρια τιμών, επικαλούμενη φόβους ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την προσφορά, σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται περισσότερο φυσικό αέριο για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος και την παροχή ενέργειας με δελτίο.

«Η απομόνωση της Γερμανίας δεν ωφελεί ούτε την ίδια ούτε την ΕΕ. Είναι σημαντικό οι προτάσεις μιας αρκετά μεγάλης συναίνεσης να μπορούν να βρουν ομοφωνία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν να συμφωνήσουν σε μια κοινή απάντηση στην κρίση, θα διακινδύνευαν τον κατακερματισμό της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εάν οι χώρες ανταποκριθούν με μια ποικιλία ολοκληρωμένων μεν αλλά μεμονωμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, θα μπορούσαν να βαθύνουν τις οικονομικές αποκλίσεις μεταξύ τους.

Το σχέδιο της Γερμανίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, να προστατεύσει τις εθνικές εταιρείες και τα νοικοκυριά της από τις υψηλές τιμές ενέργειας έχει δεχθεί κριτική από κράτη-μέλη, που ανησυχούν ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στους ίσους όρους ανταγωνισμού που έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει η ΕΕ στην ενιαία αγορά.

Ο Σολτς υπερασπίζεται τις αποφάσεις του, συγκρίνοντας το πακέτο προστασίας της Γερμανίας με αυτά άλλων χωρών της ΕΕ

Στην προ δύο εβδομάδων συνάντησή τους στην Πράγα, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ ήταν ειλικρινείς στην κριτική τους. «Είμαστε σίγουρα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες που μπορούν να βλάψουν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και η ζημιά θα συμβεί εάν η γερμανική κυβέρνηση μπορέσει να προχωρήσει μόνη της με την αποκλειστική επιδότηση των εταιρειών της» είχε δηλώσει τότε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι.

Την Πέμπτη, ο Σολτς υπερασπίστηκε το εθνικό σχέδιο της Γερμανίας ως κατάλληλο και όχι πολύ μεγαλύτερο αναλογικά με προγράμματα άλλων κρατών-μελών. «Στήσαμε σκόπιμα την προστατευτική μας ασπίδα για δυόμισι χρόνια προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Υπολογισμένα για αυτήν την περίοδο, τα 200 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στο 2% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μας. Αυτό αντιστοιχεί στο μέγεθος των πακέτων που συγκεντρώθηκαν και συντάσσονται αλλού στην Ευρώπη φέτος: στη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα», είπε σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής, είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Σήμερα δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι μια στιγμή αλήθειας», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments