Διεθνή

Ρωσία: “Σφυροκοπά” το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας – Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος

Ρωσία: “Σφυροκοπά” το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας – Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος

Πηγή Φωτογραφίας: kyivpost

Από τις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά από καταστροφικές επιθέσεις στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν χτυπήσει τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγής θερμικής ενέργειας και έως και το 40% ολόκληρου του συστήματος

 Ζωτικής σημασίας υποδομές σε ολόκληρη την Ουκρανία χτυπήθηκαν από περισσότερους από δώδεκα ρωσικούς πυραύλους το Σάββατο, ανακοίνωσε η ουκρανική αεροπορία, με αρκετές περιοχές να αναφέρουν χτυπήματα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και διακοπές ρεύματος.

Η διοίκηση της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι 33 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία το πρωί του Σαββάτου και ότι 18 από αυτούς καταρρίφθηκαν.

Από τις 10 Οκτωβρίου, η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια σειρά από καταστροφικές επιθέσεις στην υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν χτυπήσει τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγής θερμικής ενέργειας και έως και το 40% ολόκληρου του συστήματος.

Λίγο μετά το ξημέρωμα του Σαββάτου, τοπικοί αξιωματούχοι σε περιοχές σε όλη την Ουκρανία άρχισαν να αναφέρουν χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας και διακοπές ρεύματος, καθώς οι μηχανικοί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το κατεστραμμένο δίκτυο. Οι κυβερνήτες συμβούλεψαν τους κατοίκους να προμηθεύονται νερό σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ο προεδρικός σύμβουλος Κίριλο Τιμοσένκο είπε ότι από το απόγευμα του Σαββάτου, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλη την Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα, με 672.000 από αυτούς μόνο στη δυτική περιοχή Khmelnytskyi.

Μετά το πρώτο κύμα πυραύλων που χτυπήθηκε νωρίς το πρωί, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν ξανά σε εθνικό επίπεδο στις 11.15 τοπική ώρα (0815 GMT).

Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας Ποντόλιακ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη με τις εποθέσεις, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι συνιστούν γενοκτονία.

«Εσκεμμένα χτυπήματα στην κρίσιμη μη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας αποτελούν μέρος της γενοκτονίας των Ουκρανών από τη Ρωσία», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει ότι στοχεύει ενεργειακές υποδομές, αλλά αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Ο κρατικός πάροχος δικτύου Ukrenergo είπε ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο υποδομές μεταφοράς στη δυτική Ουκρανία, αλλά ότι τέθηκαν περιορισμοί στην παροχή ρεύματος σε δέκα περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κίεβου.

«Η κλίμακα της ζημιάς είναι συγκρίσιμη ή μπορεί να υπερβαίνει τις συνέπειες των επιθέσεων (μεταξύ) 10-12 Οκτωβρίου», έγραψε η Ukrenergo στην εφαρμογή Telegram, αναφερόμενη στο πρώτο κύμα επιθέσεων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της δημοτικής διοίκησης του Κιέβου, Πέτρο Παντελέεφ, προειδοποίησε ότι τα ρωσικά χτυπήματα θα μπορούσαν να αφήσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας χωρίς ρεύμα και θέρμανση για «αρκετές ημέρες ή εβδομάδες».

«Αυτή η πιθανότητα υπάρχει…πρέπει να το καταλάβουμε και να το θυμόμαστε», είπε στην ουκρανική εφημερίδα Ekonomichna Pravda.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments