Διεθνή

ΗΠΑ: Προς μια εκρηκτική συνύπαρξη Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων;

ΗΠΑ: Προς μια εκρηκτική συνύπαρξη Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων;

Πηγή Φωτογραφίας: businessinsider/freiheit/newamerica

Με βάση την παράδοση αλλά και τα δημοσκοπικά ευρήματα, το κόμμα που έχασε τις προεδρικές, κερδίζει τις ενδιάμεσες εκλογές, που αφορούν στη σύνθεση του Κοινοβουλίου

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο Νοέμβριο, σε λιγότερο από ένα μήνα. Με βάση την παράδοση αλλά και τα δημοσκοπικά ευρήματα, το κόμμα που έχασε τις προεδρικές, κερδίζει τις ενδιάμεσες εκλογές, που αφορούν στη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται μια ανάσα από τη θεσμική επάνοδό τους, με σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις για τα τεκταινόμενα στην πρώτη δύναμη του πλανήτη.

Πώς θα χρησιμοποιήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα τη δύναμή του εάν, όπως είναι σχεδόν βέβαιο, κερδίσει τον έλεγχο ενός ή και των δύο βουλών του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου;

Σε «κανονικούς» καιρούς, το αμερικανικό σύστημα διάκρισης των εξουσιών κάνει μια κατάσταση συμβίωσης να δημιουργεί μέσα σε ένα νέο αλλά «πολιτικά ορθό», νομικό και πολιτικό, status quo. Αλλά υπάρχουν φόβοι αυτή τη φορά ότι το αποτέλεσμα θα είναι ουσιαστικό: οι Ρεπουμπλικάνοι θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους στο Κογκρέσο όχι μόνο για να εμποδίσουν τις προεδρικές πρωτοβουλίες, αλλά και για να αναδιαμορφώσουν την αμερικανική πολιτική σε υπερσυντηρητικές κατευθύνσεις.

Συγκεκριμένα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα έχει μετατοπιστεί κάπως προς τα αριστερά, το Μεγάλο Παλιό Κόμμα (=GOP: Great Old Party) έχει γίνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής δεξιάς  που έχει παραβιάσει δημοκρατικούς κανόνες και διαδικασίες, απορρίπτοντας εκλογικά αποτελέσματα και συμμετέχοντας ακόμη και σε εξεγερσιακά κινήματα.

Ταυτόχρονα, το GOP έχει υιοθετήσει κρυπτορατσιστικές, ξενοφοβικές, ομοφοβικές και αντιδραστικές κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές. Αν και η «ακροδεξιά» στροφή του κόμματος προϋπήρχε και πριν από την πολιτική άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, έχει σαφώς επιταχυνθεί από την εκλογή του το 2016 και έφτασε σε νέα ύψη από την ήττα του. το 2020, από τους Δημοκρατικούς υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Εάν το GOP πάρει τον έλεγχο του ενός ή και των δύο βουλών του Κογκρέσου τον Νοέμβριο, αναμένονται ποικίλες εξελίξεις.

Πρώτον, μπλοκάροντας τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των προκλήσεων για την οικονομία, τη δημόσια υγεία και τη δημοκρατική διακυβέρνηση, το GOP θα επιδεινώσει αυτές τις σοβαρές κρίσεις για το υπόλοιπο της θητείας του Μπάιντεν.

Επιπλέον, μια Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, πιθανότατα θα αρνηθεί την τόσο αναγκαία έγκριση σε πολλούς από τους υποψηφίους του Προέδρου Μπάιντεν για την ομοσπονδιακή έδρα και τις εκτελεστικές θέσεις, ακρωτηριάζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ακόμη πιο ακραία, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι ηγέτες προειδοποιούν ότι μια Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής κατά του Προέδρου Μπάιντεν.

Το καπάκι των εξελίξεων, σε μια τέτοια προοπτική, θα έχει φύγει, και για τα καλά μάλιστα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments