Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές 2022: Οι Δημοκρατικοί “επιστρατεύουν” τον Ομπάμα

Ενδιάμεσες εκλογές 2022: Οι Δημοκρατικοί “επιστρατεύουν” τον Ομπάμα

Πηγή Φωτογραφίας: FORBES

Το κόμμα ζητά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει κάποιους ηρωισμούς στα τέλη του παιχνιδιού - ή να βοηθήσει τουλάχιστον να περιορίσουν τις απώλειές τους

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν την ισχνή πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο, το κόμμα ζητά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει κάποιους ηρωισμούς στα τέλη του παιχνιδιού – ή να βοηθήσει τουλάχιστον να περιορίσουν τις απώλειές τους.

Ο Ομπάμα, ο οποίος αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα το 2017 μετά από δύο θητείες, ταξιδεύει στη Τζόρτζια την Παρασκευή και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Ουισκόνσιν, τη Νεβάδα και την Πενσυλβάνια , όλα βασικά πεδία μάχης στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Και οι τέσσερις πολιτείες φιλοξενούν ανταγωνιστικές κούρσες για τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι φαίνεται να έχουν δυναμική νίκης. Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να πάρουν μόνο μία επιπλέον έδρα στη Γερουσία για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο αυτής της αίθουσας, με τη Γεωργία και τη Νεβάδα να διαφαίνονται ως πρωταρχικοί στόχοι.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται επίσης να κερδίσουν αρκετές έδρες για να καταλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο έλεγχο και των δύο τμημάτων θα τους επιτρέψει να περιορίσουν την ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να μπλοκάρουν τους υποψηφίους του, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών δικαστών και να ξεκινήσουν έρευνες για την κυβέρνησή του.

Με τη δημοτικότητα του Μπάιντεν  να κυμαίνεται στο 39% , είναι ο πρώην πρόεδρος που αναλαμβάνει τον ρόλο ως ο κοντινότερος στο κόμμα και με δεδομένο ότι ο Μπάιντεν υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα για τις δύο θητείες του.

Ο Μπάιντεν, εν μέσω των ανησυχιών για πληθωρισμό και οικονομία, ήταν σχεδόν αόρατος στην προεκλογική εκστρατεία. Οι προκάτοχοί του, ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και ο Ομπάμα, είχαν κάνει και οι δύο περισσότερες από δώδεκα μεγάλες συγκεντρώσεις σε αυτό το σημείο στο δεύτερο έτος της θητείας τους.

Ωστόσο, αυτοί οι πρόεδροι είδαν σημαντικές απώλειες στο Κογκρέσο, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει τώρα ο Μπάιντεν. Ο Ομπάμα υπέστη αυτό που αργότερα ονόμασε «κακομεταχείριση» όταν οι Ρεπουμπλικάνοι κατέλαβαν 63 έδρες στη Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, αλλάζοντας την τροχιά της προεδρίας του.

Ο Μπάιντεν δεν μένει εντελώς μακριά από τα μονοπάτια. Σχεδιάζει να κάνει εκστρατεία στη Φλόριντα την επόμενη εβδομάδα για λογαριασμό του Δημοκρατικού υποψηφίου κυβερνήτη Τσάρλι Κριστ, ο οποίος αντιμετωπίζει τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, πιθανό υποψήφιο του Λευκού Οίκου το 2024 — και στη συνέχεια θα συμμετάσχει με τον Ομπάμα σε εκδηλώσεις στην Πενσυλβάνια στις 5 Νοεμβρίου.

Ο κύριος στόχος του Ομπάμα είναι πιθανό να κινητοποιήσει τον υπάρχοντα Δημοκρατικό συνασπισμό –μαύροι ψηφοφόροι, φοιτήτριες στα προάστια, Λατίνοι και νέοι ψηφοφόροι– να προσέλθουν να ψηφίσουν, κάτι που ιστορικά ήταν μια πρόκληση στις ενδιάμεσες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments