Διεθνή

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση: Μπορούμε να στοχεύσουμε τους δορυφόρους σας

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση: Μπορούμε να στοχεύσουμε τους δορυφόρους σας

Πηγή Φωτογραφίας: space

Ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για να επιβάλουν τη δυτική κυριαρχία

Ανώτερος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι εμπορικοί δορυφόροι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους θα μπορούσαν να γίνουν νόμιμοι στόχοι για τη Ρωσία, εάν εμπλακούν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, η οποία το 1957 εκτόξευσε τον Sputnik 1, τον πρώτο ανθρωπογενή δορυφόρο, στο διάστημα και το 1961 έβαλε τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, έχει σημαντική επιθετική διαστημική ικανότητα – όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Το 2021, η Ρωσία εκτόξευσε έναν αντιδορυφορικό πύραυλο για να καταστρέψει έναν από τους δικούς της δορυφόρους.

Ο Κονσταντίν Βορόντσοφ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος μη διάδοσης και ελέγχου των όπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε στα Ηνωμένα Έθνη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για να επιβάλουν τη δυτική κυριαρχία.

Διαβάζοντας από σημειώσεις, είπε ότι η χρήση δυτικών δορυφόρων για να βοηθήσουν την ουκρανική πολεμική προσπάθεια ήταν “μια εξαιρετικά επικίνδυνη τάση”.

«Η σχεδόν μη στρατιωτική υποδομή μπορεί να είναι νόμιμος στόχος για αντίποινα», είπε ο Βορόντσοφ στην Πρώτη Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι η χρήση τέτοιων δορυφόρων από τη Δύση για την υποστήριξη της Ουκρανίας ήταν «προκλητική».

«Μιλάμε για τη συμμετοχή εξαρτημάτων της μη στρατιωτικής διαστημικής υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σε ένοπλες συγκρούσεις», φέρεται να είπε ο Βορόντσοφ στα Ηνωμένα Έθνη.

Δεν ανέφερε συγκεκριμένες δορυφορικές εταιρείες αν και ο Elon Musk είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία πυραύλων του SpaceX θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την υπηρεσία διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία, επικαλούμενος την ανάγκη για «καλές πράξεις».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες, υπονόμευσε την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά την COVID-19 και πυροδότησε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments