Διεθνή

Κλιματική αλλαγή: Ο ΟΗΕ για την COP27, τις ΗΠΑ και την Κίνα

Κλιματική αλλαγή: Ο ΟΗΕ για την COP27, τις ΗΠΑ και την Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου grennpeace/sabah

Η Διάσκεψη COP27 έχει ως κύρια αποστολή να φέρει σε επαφή και αλληλόδραση χώρες για να συζητήσουν πώς θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή

Έκκληση απεύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καταλογίζοντας αυξημένες ευθύνες σε κράτη, αν και δεν αναφέρθηκε σε ισχυρούς επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Συγκεκριμένα, τα κράτη πρέπει, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουντέρες,  να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή, προκειμένου  πλανήτης να μην υποστεί μια ακόμη σοβαρή, περιβαλλοντική καταστροφή.

Στις επισημάνσεις αυτές προέβη λίγο πριν έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστής ως COP27. Οι εργασίες της Διάσκεψης πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο μήνα στην Αίγυπτο. Η Διάσκεψη έχει ως κύρια αποστολή να φέρει σε επαφή και αλληλόδραση χώρες για να συζητήσουν πώς θα καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι τα τρέχοντα προβλήματα του κόσμου, όπως είναι ο πληθωρισμός, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρουσιάζουν την τάση να προκαλούν αποστάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των εθνικών κρατών, τη στιγμή κατά την οποία η κλιματική αλλαγή πρέπει να τεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου.

Περαιτέρω, ο Γ. Γ. του Ο.Η.Ε άλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να συνεργαστούν στη διάσκεψη, διότι η πορεία του πλανήτη εξαρτάται από τη στάση των ηγεσιών τους.  Ο Γκουτέρες επέμεινε ότι οι κυβερνήσεις θα διαθέσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σοβαρές περιβαλλοντικές ευθύνες πανίσχυρων ομίλων

 Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών παρέλειψε να αναφερθεί σε επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Ενδεικτικά, η Google, η Amazon, η Ikea, η Apple και η Nestle είναι μεταξύ των εταιρειών που δεν έχουν κάνει τις αλλαγές όταν τους ζητήθηκε.

Οι εταιρείες δέχονται πιέσεις να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές θέλουν προϊόντα που δεν βλάπτουν τη φύση.

Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν αναφέρει, κατά το παρελθόν, ότι διαφωνούν με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και την έκθεση προϊόντων και ότι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι εν λόγω εταιρείες είναι υπεύθυνες για το 5% των παγκοσμίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ, έχουν μεγάλες εκπομπές άνθρακα, έχουν επίσης μεγάλες δυνατότητες να ηγηθούν των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments