Διεθνή

Νέα φιέστα Ερντογάν: “Ο Αιώνας της Τουρκίας” το νέο – οθωμανικό όραμά του

Νέα φιέστα Ερντογάν: “Ο Αιώνας της Τουρκίας” το νέο – οθωμανικό όραμά του

Πηγή Φωτογραφίας: hurriyetdailynews/sabah

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο σχέδιό του για το μέλλον της χώρας του, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση 99 ετών από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου 1923

Με μία μαραθώνια ομιλία διάρκειας σχεδόν δύο ωρών του Τούρκου προέδρου, που διοργανώθηκε από το κόμμα του Ερντογάν το AKP, η νέα φιέστα στην Άκυρα με την ονομασία «Αιώνας της Τουρκίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο σχέδιό του για το μέλλον της χώρας του, μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση 99 ετών από την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στις 29 Οκτωβρίου 1923. Όπως είπε, ενόψει της συμπλήρωσης 100 ετών το 2023, η επιβολή του οράματός του προσλαμβάνει ιδιαίτερο νόημα.

«Στον αιώνα της Τουρκίας θα κάνουμε τη χώρα μας ένα από τα 10 μεγαλύτερα κράτη στον κόσμο σε όλους τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της τεχνολογίας, του στρατού και της διπλωματίας», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει ζωτικές προκλήσεις, θέλουμε να κάνουμε ένα δυνατό ξεκίνημα για τον νέο αιώνα της δημοκρατίας μας».

Μίλησε για το παρελθόν λέγοντας ότι: «με την υπερηφάνεια της 99ης επετείου της Δημοκρατίας μας, θα χαράξουμε τον Τουρκικό Αιώνα στην εθνική μας μνήμη. Όσοι ήθελαν να θάψουν το έθνος μας στην ιστορία μαζί με την Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν μας αντιμετώπισαν άμεσα όπως στο Τσανάκαλε, αντίθετα επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ανατολία. Το έθνος μας, κάτω από το βάρος των πολέμων, ξεκίνησε τον εθνικό αγώνα που έφερε τη νίκη». Ακολούθως, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Αγιά Σοφιά. «Το γεγονός ότι πραγματοποιήσαμε ένα όνειρο πολλών γενεών, ξανανοίγοντας την Αγία Σοφία ως τζαμί, είναι μια μεγάλη πρόκληση ενάντια στην παγκόσμια κηδεμονία», αφήνοντας αιχμές για τη Δύση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments