Οδηγός

Αδήλωτη εργασία: Σχέδιο τριών αξόνων “τρέχει” η κυβέρνηση

Αδήλωτη εργασία: Σχέδιο τριών αξόνων “τρέχει” η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε ορισμένους κλάδους η ψηφιακή κάρτα εργασίας. 

Με ένα σχέδιο τριών αξόνων “τρέχει”  η κυβέρνηση σχετικά με την αδήλωτη εργασία. Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε ορισμένους κλάδους η ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκίνησε η απογραφική διαδικασία σε όλους τους κλάδους

Από το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2022, ξεκίνησε η δεύτερη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την υποβολή του εντύπου Ε4 στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ ακολουθεί από 1ης Νοεμβρίου η απογραφική διαδικασία του συνόλου των εργαζομένων μισθωτής εξαρτημένης εργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

  • Το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε, κατά την πάγια διαδικασία, η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε4 (Ετήσιος πίνακας προσωπικού) στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η προθεσμία υποβολής του Ε4 λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
  • Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, θα πραγματοποιηθεί η απογραφική διαδικασία της ψηφιακής οργάνωσης του χρόνου εργασίας από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας και για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δανειζόμενου προσωπικού. Εξαιρούνται οι τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους, κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και έχει ήδη ολοκληρωθεί η απογραφή.

Ενιαίο σύστημα καταχώρησης

Η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση του εργασιακού και ασφαλιστικού “καθεστώτος” δηλώσεων μέσω της κοινής δήλωσης των εργαζομένων αφενός στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” και αφετέρου στον e-ΕΦΚΑ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστούν κατά το δυνατό τα φαινόμενα διαφοροποίησης του περιεχομένου των δύο δηλώσεων (“Εργάνη”, ΑΠΔ).

Αυτή η διαφοροποίηση των περιεχομένων των δύο χωριστών, έως τώρα, δηλώσεων υποκρύπτει τη βούληση ορισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων να γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές και έτσι να μειώσουν, με παράνομο τρόπο, το μη μισθολογικό κόστος τους.

Κοινός μηχανισμός είσπραξης φόρων και εισφορών

Εκείνο το οποίο σχεδιάζεται είναι να συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο δημόσιο “κουμπαρά” τόσο οι φόροι όσο και οι εισφορές επί των μικτών αμοιβών των μισθωτών, και έτσι να πάψει η έως τώρα διάκριση, σύμφωνα με την οποία οι φόροι συλλέγονται από την ΑΑΔΕ, ενώ οι εισφορές από τον e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments