Διεθνή

Bloomberg: Η Τουρκία “παγώνει” την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενόψει της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ

Bloomberg: Η Τουρκία “παγώνει” την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενόψει της επίσκεψης Στόλτενμπεργκ

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου reuters

Οι δηλώσεις του Τσελίκ, ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτή την εβδομάδα και του νέου Σουηδού πρωθυπουργού την επόμενη, έδειξαν ότι η Τουρκία δεν θα ευθυγραμμιστεί αυτόματα με τα άλλα μέλη της συμμαχίας

Η Τουρκία δεν είναι ικανοποιημένη με τις υποσχέσεις της Σουηδίας να πατάξει τους Κούρδους αυτονομιστές και είναι απίθανο να άρει τις αντιρρήσεις της για την προσπάθεια ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, αν δεν λάβει πιο οριστικά βήματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ Ομέρ Τσελίκ.

«Αυτές οι δηλώσεις της Σουηδίας είναι καλές, αλλά δεν επαρκούν μέχρι να εφαρμοστούν», δήλωσε ο Τσελίκ αργά τη Δευτέρα. «Περιμένουμε να υλοποιηθούν». 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Σουηδία και τη Φινλανδία — που και οι δύο επεδίωξαν ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία — να εκδώσουν υπόπτους που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες.

Οι δηλώσεις του Τσελίκ, ενόψει της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αυτή την εβδομάδα και ενός ξεχωριστού ταξιδιού του νέου Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την επόμενη εβδομάδα, έδειξαν ότι η Τουρκία δεν θα ευθυγραμμιστεί αυτόματα με τα άλλα μέλη της συμμαχίας και δεν θα επικυρώσει τις υποψηφιότητες για ένταξη.  

Ο Στόλτενμπεργκ ενθάρρυνε τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Τουρκίας, η οποία διαθέτει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης μετά τις ΗΠΑ. Ενώ μια συμφωνία τον Ιούνιο ώθησε τη διαδικασία προς τα εμπρός, επιτρέποντας σε 28 από τα 30 μέλη της συμμαχίας να επικυρώσουν την είσοδο των σκανδιναβικών εθνών, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να παραμένουν σε …αναμονή.

Ο Ερντογάν έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή για να συζητήσουν την επέκταση του ΝΑΤΟ, καθώς και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δεχθεί τον Σουηδό πρωθυπουργό στην Άγκυρα στις 8 Νοεμβρίου. Σε συνομιλία μαζί του, την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν τόνισε ότι «η αποτροπή τρομοκρατικών οργανώσεων από το να πάρουν όμηρο την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της με την Τουρκία είναι κοινό συμφέρον», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η Σουηδία υπήρξε ένας από τους πιο πρόθυμους στην Ευρώπη αποδέκτες μεταναστών που διαφεύγουν από συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων.

Ο Κρίστερσον είπε την Παρασκευή ότι η χώρα του «ασχολείται ολόψυχα στην τήρηση της συμφωνίας» που επιτεύχθηκε με την Τουρκία. «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι νόμιμος», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει εκλογές το επόμενο έτος και θέλει να εδραιώσει την εθνικιστική υποστήριξη πιέζοντας τα σκανδιναβικά έθνη να αναλάβουν γραπτές δεσμεύσεις για να πατάξουν όχι μόνο τους υποστηρικτές της κουρδικής μαχητικής ομάδας PKK — που έχει ήδη χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ – – αλλά και σε θυγατρικές της, όπως η λεγόμενη πολιτοφυλακή YPG στη Συρία. 

Υποστηριζόμενο από δυτικά έθνη, το YPG έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Τουρκία κατηγορεί την ομάδα ότι επιτέθηκε στους στρατιώτες της κοντά στα σύνορα των χωρών. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments