Διεθνή

Νορβηγία: Αυξάνει το επίπεδο συναγερμού των Ενόπλων Δυνάμεών της

Νορβηγία: Αυξάνει το επίπεδο συναγερμού των Ενόπλων Δυνάμεών της

Πηγή Φωτογραφίας: abvnews

Το σκανδιναβικό έθνος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων είναι επίσης τώρα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 Η Νορβηγία θέτει από σήμερα Τρίτη τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού, μεταφέροντας περισσότερο προσωπικό σε επιχειρησιακά καθήκοντα και ενισχύοντας τον ρόλο μιας δύναμης ταχείας κινητοποίησης ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Η Νορβηγία θα επιδιώξει επίσης να θέσει σε κανονική λειτουργία τον νέο στόλο της αμερικανικής κατασκευής αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας υποβρυχίων P-8 Poseidon με ταχύτερο ρυθμό από τον αρχικό προγραμματισμό, δήλωσε ο αρχηγός άμυνας, στρατηγός Eirik Kristoffersen.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού τους και θα περάσουν σε νέα φάση από την 1η Νοεμβρίου», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Ωστόσο, η κλίμακα συναγερμού στην οποία λειτουργεί ο στρατός είναι ταξινομημένη και η κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το επίπεδο.

Η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται χερσαία σύνορα μήκους σχεδόν 200 χιλιομέτρων με τη Ρωσία στην Αρκτική, καθώς και τεράστια θαλάσσια σύνορα.

Το σκανδιναβικό έθνος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων είναι επίσης τώρα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των εισαγωγών της ΕΕ μετά τη μείωση των ρωσικών ροών.

«Πρόκειται για την πιο σοβαρή κατάσταση ασφαλείας εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερε του Κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο της σε άλλες χώρες, αλλά οι αυξημένες εντάσεις μας κάνουν πιο εκτεθειμένους σε απειλές, επιχειρήσεις πληροφοριών και εκστρατείες επιρροής».

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αφιερώσουν λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης και περισσότερο χρόνο σε επιχειρησιακά καθήκοντα και η Εσωτερική Φρουρά, μια δύναμη ταχείας κινητοποίησης, θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Bjoern Arild Gram.

Η Πολεμική Αεροπορία διέκοψε την εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα μαχητικά της F35, προτιμώντας να τα κρατήσει στη Νορβηγία, δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας πως «αναμένουμε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο».

Η Νορβηγία ανέπτυξε για πρώτη φορά τον στρατό της για τη φύλαξη υπεράκτιων πλατφορμών και χερσαίων εγκαταστάσεων μετά από διαρροές στον αγωγό Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου και έχει λάβει υποστήριξη από το βρετανικό, το γαλλικό και το γερμανικό ναυτικό.

Η αστυνομία ασφαλείας της χώρας την περασμένη εβδομάδα συνέλαβε έναν ύποπτο Ρώσο κατάσκοπο και εμπλέκεται επίσης στην προστασία των εξαγωγών φυσικού αερίου, ζωτικής σημασίας για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον ερχόμενο χειμώνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments