Διεθνή

Ρουμπινί: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει – Δεν αποκλείει επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα του χρόνου

Ρουμπινί: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει – Δεν αποκλείει επίθεση Ερντογάν στην Ελλάδα του χρόνου

Πηγή Φωτογραφίας: amazonios

Ως προτεραιότητες της παγκόσμιας ηγεσίας αναφέρει: τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ύφεση με τον πληθωρισμό που εκτινάσσεται

Με την κάθε άλλο παρά αισιόδοξη παραδοχή ότι ο Γ΄ Παγκόσμιος έχει ήδη ξεκινήσει ο Νουριέλ Ρουμπινί μιλάει για όλα όσα καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα με αφορμή και το νέο βιβλίο του «MegaThreats», στο γερμανικό περιοδικό Spigel.

Ο Ιρανο – αμερικανός αναλυτής με το προσωνύμιο «Mr Doom»,σχολιάζοντάς το αναφέρει πως οι απειλές για τις οποίες γράφει είναι πραγματικές.

«Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στη Νέα Υόρκη, ο οικονομικός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον είπε σε μια ομιλία του εκεί, ότι θα ήμασταν τυχεροί αν είχαμε μια οικονομική κρίση όπως τη δεκαετία του 1970 – και όχι έναν πόλεμο όπως τη δεκαετία του 1940.

Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας ανησυχούσαν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του Ιράν με το Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Και μόλις σήμερα το πρωί, διάβασα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν, νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν. Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στο διαδίκτυο».

Ως προτεραιότητες της παγκόσμιας ηγεσίας αναφέρει: τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια ύφεση με τον πληθωρισμό που εκτινάσσεται

«Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, και νομίζω ότι θα είναι μακρά και άσχημη», λέει. Επίσης, σχολιάζει ότι τα πράγματα στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι χειρότερα, ενώ ως κορυφαία απειλή ονοματίζει την κλιματική κρίση «που επιταχύνεται». Αναφέρει ακόμη ότι η μετανάστευση για κλιματικούς λόγους θα οξυνθεί και εντός των ΗΠΑ.

«Αυτό το καλοκαίρι, υπήρξαν ξηρασίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Κοντά στο Λας Βέγκας, η ξηρασία είναι τόσο άσχημη που πτώματα μαφιόζων από τη δεκαετία του 1950 έχουν εμφανιστεί στις ξεραμένες λίμνες. Στην Καλιφόρνια, οι αγρότες πωλούν τώρα τα δικαιώματά τους για το νερό επειδή είναι πιο κερδοφόρο από το να καλλιεργούν οτιδήποτε. Και στη Φλόριντα, δεν μπορείτε πλέον να ασφαλιστείτε για σπίτια στην ακτή. Οι μισοί Αμερικανοί θα πρέπει τελικά να μετακομίσουν στα μεσοδυτικά ή στον Καναδά. Αυτό είναι επιστήμη, όχι εικασίες», εξηγεί.

Ο Ρουμπινί τονίζει ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν, με ποιες συμμαχίες. «Η Ευρώπη δεν θα μπορεί να είναι και με την Κίνα και με τις ΗΠΑ», λέει.

Ο Ρουμπινί κριτικάρει τη Γερμανία. Λέει πως έκανε λάθος να βασιστεί τόσο πολύ στην ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και ότι τώρα επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος με την Κίνα.

«Η Κίνα πουλάει σε όλο τον πλανήτη τεχνολογίες 5G που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπεία. Ρώτησα τον πρόεδρο μιας αφρικανικής χώρας γιατί παίρνει τεχνολογία 5G από την Κίνα και όχι από τη Δύση. Μου είπε, είμαστε μια μικρή χώρα, οπότε κάποιος θα μας κατασκοπεύσει ούτως ή άλλως. Οπότε, η κινεζική τεχνολογία είναι φθηνότερη. Η Κίνα αυξάνει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική της δύναμη σε όλο τον πλανήτη», σημειώνει ο Ρουμπινί.

Θεωρεί χειρότερα τα πράγματα στην παγκόσμια οικονομία σήμερα σε σχέση με τη δεκαετία του 1970. Παράλληλα, όπως υποστηρίζει ο Ρουμπινί στο Der Spiegel, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν καλές επιλογές σε αυτό το σημείο. Μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή μπορούν να «εξαφανιστούν» και να μειώσουν τα επιτόκια φοβούμενες μια ύφεση.

«Εάν ο πληθωρισμός πάει από 2 σε 6%, τότε τα επιτόκια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα πρέπει να πάνε από 4 σε 8% για να συνεχίσουν να έχουν την ίδια απόδοση και το κόστος δανεισμού ιδιωτικού δανεισμού για στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια θα είναι ακόμη υψηλότερο. Αυτό το καθιστά πολύ πιο ακριβό για πολλές εταιρείες, επειδή πρέπει να προσφέρουν πολύ υψηλότερα επιτόκια από τα κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλή. Έχουμε τόσο μεγάλο χρέος αυτή τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική οικονομική, χρηματοπιστωτική και νομισματική κατάρρευση».

Παράλληλα εκφράζει και γεωπολιτικές ανησυχίες.

«Ανησυχώ πολύ», σημειώνει ο Ρουμπινί. «Σε συνθήκες κρίσης πάντα εμφανίζεται κάποιος που το παίζει Σωτήρας και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά τους λευκούς οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Θα μπορούσαμε να δούμε κλιμακούμενη βία και στις ΗΠΑ και έναν πραγματικό εμφύλιο.

Στη Γερμανία, τα πράγματα φαίνονται συγκριτικά καλά προς το παρόν. Τι γίνεται όμως αν τα πράγματα πάνε στραβά οικονομικά και ο κόσμος ψηφίσει περισσότερο τη δεξιά αντιπολίτευση;», αναρωτιέται ο Ρουμπινί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments