Δημήτρης Μαρκόπουλος στο pagenews.gr: Η Ελλάδα υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία

Δημήτρης Μαρκόπουλος στο pagenews.gr: Η Ελλάδα υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία

Στη "μάχη" που συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, την αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και στις επερχόμενες εκλογές αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου ο Βουλευτής Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος. 

Στη “μάχη” που συνεχίζει να δίνει η κυβέρνηση απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, την αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, την υπόθεση των παρακολουθήσεων αλλά και στις επερχόμενες εκλογές αναφέρθηκε με συνέντευξή του στο pagenews.gr ο Βουλευτής Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο κ. Μαρκόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή κατά τις προσεχείς εκλογές θα επιδιώξουν την αυτοδυναμία γιατί την επόμενη ημέρα η χώρα θα χρειαστεί σταθερότητα και ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων. Για τα ελληνοτουρκικά σχολίασε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη

Κύριε Μαρκόπουλε η κυβέρνηση έχει δώσει ενισχύσεις περίπου 7 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα θα μπορέσει να συνεχίσει τη στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια  κινούμενη αφενός σε ευρωπαϊκό και αφετέρου σε εθνικό επίπεδο με μέτρα που μειώνουν το βάρος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αξιοποιώντας το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτοντας πόρους του Προϋπολογισμού, απορροφά  το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος στηρίζοντας στην πράξη νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Αυτό ακριβώς γίνεται και για το Νοέμβριο με επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου που συνολικά φτάνουν τα 430 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από την προσεχή Τετάρτη ξεκίνησε «το καλάθι του νοικοκυριού» και θα γίνουν τα πάντα για να πετύχει και να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση στους συμπολίτες μας που την έχουν ανάγκη. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική για αλυσίδες καταστημάτων με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, θα μπορούν όμως να συμμετέχουν, εφόσον το θέλουν, και μικρότερα μάρκετ. Το «καλάθι» θα έχει διάρκεια τουλάχιστον πέντε μηνών και στο διάστημα αυτό τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «καλάθι» και να τα διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πράττει εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων ό,τι απαιτείται για την ουσιαστική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή που ήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση των παρακολουθήσεων ανέφερε “Όλα στο φως”. Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις γύρω από αυτή την υπόθεση αλλά και τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων.

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η υπόθεση της ΕΥΠ, ο Πρωθυπουργός προέβη τάχιστα σε σειρά ενεργειών για την πλήρη διαλεύκανσή της. Με την εκπεφρασμένη βούλησή του να έρθουν όλα στο φως και να μην υπάρξει καμία σκιά, ζήτησε άμεσα την παραίτηση του Διοικητή της Υπηρεσίας κ. Κοντολέοντος, αντικαθιστώντας τον με έναν έμπειρο διπλωμάτη, τον κύριο Θεμιστοκλή Δεμίρη και επέσπευσε την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και προχώρησε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της ΕΥΠ και με στόχο τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της λειτουργίας και της επιχειρησιακής της επάρκειας. Όλα τα παραπάνω αποτελούν αδιάσειστο τεκμήριο της κυβερνητικής βούλησης να γίνει ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει να κρύψει τίποτα. Ταυτόχρονα όμως ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι δεν θα επέτρεπε να μετατραπεί η διαδικασία της κοινοβουλευτικής διερεύνησης σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση θεώρησε ότι βρήκε πεδίον δόξης λαμπρόν για εργαλειοποιήση της υπόθεσης Ανδρουλάκη, προσπάθεια που έπεσε στο κενό καθώς έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι ο Πρωθυπουργός ή το γραφείο του ουδέποτε είχαν ενημερωθεί, η επισύνδεση ήταν νόμιμη, ενώ ποτέ δεν έγινε χρήση του λογισμικού predator από την ΕΥΠ. Συνεπώς, για άλλη μία φορά ο θησαυρός που νομίζει ότι ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε πως ήταν άνθρακας.

Η Τουρκία αυξάνει ολοένα και περισσότερο την επιθετική ρητορική της. Εκτιμάτε ότι γίνεται για εσωτερικούς λόγους ή υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε μπροστά σε ένα θερμό επεισόδιο;

Η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Απεναντίας ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδος, ενώ με το άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπονομεύει την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ και άπαντες γνωρίζουν ότι οι διεθνείς Συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες. Είναι δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα, τα οποία όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών στην Τουρκία, προσπαθεί να εξαγάγει. Η δε αμυντική θωράκιση της χώρας μας και οι διπλωματικές της πρωτοβουλίες επιτείνουν τον εκνευρισμό του. Εύχομαι οι γείτονές μας να επιλέξουν το δρόμο της αποκλιμάκωσης, της νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς έχουμε υποχρέωση να λύνουμε τις διαφορές μας ειρηνικά.

Θεωρείτε ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πάρει αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές;

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνησή μας κατά τις προσεχείς εκλογές θα επιδιώξει την αυτοδυναμία γιατί την επόμενη ημέρα η χώρα θα χρειαστεί σταθερότητα και ταχύτητα στην λήψη των αποφάσεων. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε τον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης, η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα επίπεδα των εκλογών του 2019. Σε υψηλά επίπεδα καταγράφεται και η εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη που υπερέχει σημαντικά έναντι του Αλ. Τσίπρα. Από πουθενά συνεπώς δεν προκύπτουν όσα λέει ο κ. Τσίπρας περί αποδοκιμασίας των πολιτών. Αντιθέτως,  επιβεβαιώνεται ότι η Κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχούν απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό. Ως εκ τούτου εκτιμώ ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας που καταγράφονται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, καθώς και η σαφής προτίμηση των πολιτών σε αυτοδύναμη Κυβέρνηση, δείχνουν ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως ρεαλιστικός.