ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Χρήστος Σταϊκούρας
Υπουργός Οικονομικών

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Ο δημοσιονομικός χώρος «κλειδί» των κοινωνικών παρεμβάσεων μας

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στον πληθωρισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, το επίδομα θέρμανσης, τα μέτρα που υλοποιούνται και εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, για την κριτική που ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τους πλειστηριασμούς, το ιδιωτικό χρέος και άλλα θέματα

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή “Opinion Leader” με τη Σοφία Χύτου όπου αναφέρθηκε στον πληθωρισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη, το επίδομα θέρμανσης, τα μέτρα που υλοποιούνται και εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, για την κριτική που ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τους πλειστηριασμούς, το ιδιωτικό χρέος και άλλα θέματα.

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

“Προφανώς έχουν ανατραπεί, έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό όχι στη χώρα μας σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 50 ετών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός αλλά θα έλεγα ότι είναι και επίμονα υψηλός για μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς λόγους που έχουν να κάνουν προφανώς με τον πόλεμο, έχουν να κάνουν με την ενεργειακή κρίση αλλά είναι και απότοκο της προηγούμενης κρίσεως και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, Είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών παραγόντων που έχει οδηγήσει αυτά τα υψηλά ποσοστά. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να θριαμβολογεί με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό κοντά στο 10% αλλά ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι υψηλότερος. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστήριζε επί μήνες ότι είναι ακρίβεια Μητσοτάκη, επειδή είχαμε υψηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, τώρα οι δηλώσεις είναι ίδιες βέβαια. Αυτό δεν έχει καμία λογική. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι θα έχουμε έναν υψηλό πληθωρισμό που θα τείνει στο 10% φέτος και θα παραμείνει αρκετά υψηλός και το 2023 όπως θα αποτυπωθεί σε λίγες ημέρες και εβδομάδες στον προϋπολογισμό, που θα καταθέσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο”

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα στήριξης

“Η κοινωνία έχει πάρα πολλές ανάγκες ζητούσε και ζητά διαρκώς μέτρα και στην υγειονομική κρίση σας θυμίζω ότι ποτέ τα μέτρα δεν ήταν αρκετά. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο να ακούς την κοινωνία, που πρέπει να την ακούς, αλλά θα πρέπει τους όποιους πόρους έχεις ως κρατικό προϋπολογισμό και είναι οι πόροι της ίδιας της κοινωνίας να επιστρέφουν με οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο στην κοινωνία. Τα τρία τελευταία χρόνια η χώρα έχει πρωτογενές έλλειμμα και φέτος έχουμε δαπάνες περισσότερες από έσοδα. Όταν συνεπώς η κοινωνία ή η αντιπολίτευση έρχεται και λέει δώστε και άλλα, να δώσουμε άλλα από τι; Από χρήματα που δεν υπάρχουν δημοσιονομικά εννοώ. Όταν έχουμε πρωτογενές έλλειμμα σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι περισσότερες από τα έσοδα. Όποιοι συνεπώς με ευκολία η και ανευθυνότητα λένε δώστε και άλλα ουσιαστικά ζητούν να αυξηθεί το έλλειμμα. Άρα θα πρέπει να δανειζόμαστε ως χώρα για να τα δίνουμε στην κοινωνία. Εμείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε απόδειξη αυτού είναι ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε δώσει τους περισσότερους δημοσιονομικούς πόρους μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών.  Επίσης έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά να σταθούμε στην κοινωνία όταν προκύπτει δημοσιονομικός χώρος. Σήμερα που μιλάμε είμαστε στη φάση που υλοποιούμε τα μέτρα της Θεσσαλονίκης, τα μέτρα της Θεσσαλονίκης ήταν γενναία ανακοινώθηκαν περίπου πριν από ενάμιση μήνα με τελευταία πρωτοβουλία το επιβεβαιώνω τη δημοσιοποίηση της ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης”.

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Για το πετρέλαιο θέρμανσης

“Θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στο Νοέμβριο, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα για να γίνει η εκταμίευση με προκαταβολή όπως κάναμε και πέρυσι μέσα στο 2022. Υπενθυμίζω ότι η επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης, είναι διαφορετικές έννοιες, υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει πόσο γενναία είναι η παρέμβαση για το πετρέλαιο θέρμανσης που αφορά το κάθε ελληνικό νοικοκυριό κυρίως τα ασθενέστερα στρώματα αφού αυτοί θα είναι και οι δικαιούχοι ουσιαστικά του επιδόματος.

Χρήστος Σταϊκούρας στο pagenews.gr: Για την κριτική που ασκεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση

“Αν δείτε και διέτρεξα σε όλες τις ανακοινώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τους τελευταίους 4 μήνες, ποιο είναι το επιχείρημα; Έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό από την Ευρώπη άρα έχουμε ακρίβεια Μητσοτάκη. Τώρα έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό από την Ευρώπη και πάλι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λέει για ακρίβεια Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να είναι και πάνω και κάτω από το μέσο όρο να ευθύνεται αυτή η κυβέρνηση. Δεύτερη παρατήρηση, η Ευρώπη περνά τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 50 ετών οι μισές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληθωρισμό πολύ πάνω από το 10% υπάρχουν και αρκετές χώρες της Ευρωζώνης και της Ε.Ε με πληθωρισμό πάνω από το 20%, άρα έχουμε ένα παγκόσμιο, πανευρωπαϊκό φαινόμενο με πολύ έντονες αρνητικές προεκτάσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ροκανίζει αυτό το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Σε ότι αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, εμείς τα μέτρα τα κοστολογήσαμε και είναι εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, τα μέτρα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που οδηγούν τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και σε αυτά που ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη. Ενάμιση μήνα μετά επιζητώ μια απάντηση που δεν έχω πάρει από κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Τέσσερις μέρες μετά την παρουσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ορθώς, ψήφισε τις διατάξεις για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλη την ελληνική κοινωνία από το 2023 και μετά. Αυτό κοστίζει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτό που ψήφισε η Αξιωματική Αντιπολίτευση τέσσερις μέρες πριν δεν ήταν στο πακέτο της Θεσσαλονίκης, δηλαδή ήρθε και ψήφισε κάτι που υπερβαίνει το πακέτο της Θεσσαλονίκης. Από που θα βρει τα λεφτά; Δεν μπορείς να λες ναι σε αυτά που δεν έχεις στη Θεσσαλονίκη και να θες και αυτά της Θεσσαλονίκης. Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.”.