Διεθνή

Σολτς: Η καταδίκη Σι για τα πυρηνικά στην Ουκρανία άξιζε τον κόπο του ταξιδιού στην Κίνα

Σολτς: Η καταδίκη Σι για τα πυρηνικά στην Ουκρανία άξιζε τον κόπο του ταξιδιού στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις που δέχθηκε για την επίσκεψή του στο Πεκίνο

 Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επικρίθηκε έντονα για ένα ταξίδι στο Πεκίνο, υπεραμύνθηκε της απόφασής του, το Σάββατο λέγοντας ότι η κοινή δήλωση του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που εναντιώνονται στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία ήταν αρκετός λόγος για να ταξιδέψει εκεί.

Τα σχόλια του Σολτς έρχονται μια ημέρα μετά την επίσκεψή του στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μαζί με σημαντικούς γερμανικούς εταιρικούς διευθυντές, την πρώτη από μια χώρα της G7 μετά την πανδημία COVID-19.

«Επειδή η κινεζική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος και εγώ μπορέσαμε να δηλώσουμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα σε αυτόν τον πόλεμο, αυτό από μόνο του έκανε ολόκληρο το ταξίδι να αξίζει τον κόπο», είπε ο Σολτς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματός του.

Ο Σι, ο οποίος εξασφάλισε μια τρίτη θητεία πριν από δύο εβδομάδες, συμφώνησε ότι και οι δύο ηγέτες «αντιτίθενται από κοινού στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων» για την Ουκρανία, αλλά απέφυγε να επικρίνει τη Ρωσία ή να καλέσει τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ο Σολτς, ο οποίος έχει επικριθεί ότι φαίνεται να συνεχίζει μια στρατηγική που εκθέτει υπερβολικά την οικονομία της Γερμανίας στην κινεζική αγορά, είπε ότι η διαφοροποίηση ήταν το κλειδί για τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων σε περίπτωση που η σχέση επιδεινωθεί.

“Έχουμε ένα σαφές σχέδιο και το ακολουθούμε. Και αυτό σημαίνει διαφοροποίηση για όλες τις χώρες με τις οποίες εμπορευόμαστε, ειδικά, φυσικά, για μια χώρα που είναι τόσο μεγάλη και έχει τόσο μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας”, είπε ο Σολτς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments