Ελλάδα

Υπουργείο Υποδομών: Τα έργα των 3,2 δισ. ευρώ που θα προκηρυχθούν έως τις αρχές του 2023

Υπουργείο Υποδομών: Τα έργα των 3,2 δισ. ευρώ που θα προκηρυχθούν έως τις αρχές του 2023

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ και "προστίθενται σε όσα έχουν ήδη δημοπρατηθεί το τελευταίο διάστημα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και αθροίζουν πάνω από 13 δισ.

Επέκταση μετρό, οδικά, αντιπλημμυρικά και μεγάλα έργα ύδρευσης, αναμένεται να προκηρυχθούν και να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τα έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,2 δισ. ευρώ και “προστίθενται σε όσα έχουν ήδη δημοπρατηθεί το τελευταίο διάστημα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και αθροίζουν πάνω από 13 δισ.”, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης.

Το πρώτο για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός μέχρι το τέλος του έτους είναι η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον. Θα είναι η πρώτη επέκταση της γραμμής έπειτα από 10 χρόνια, ενώ ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με τη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια θα κριθεί ποια σχήματα θα περάσουν στην Β` φάση όπου θα υπάρξει η υποβολή των προσφορών.

Το έργο είναι κόστους 350 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του θα καλυφθεί από την ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Οι τρεις σταθμοί που θα προστεθούν στο δίκτυο θα είναι οι: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση του φράγματος Μπραμιανού, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή βελτιωτικών έργων στο υπάρχον φράγμα Μπραμιανού, την κατασκευή νέου φράγματος στον Μύρτο και έργα αποταμιευτήρα για παροχή ύδατος (άρδευση και περιβαλλοντικούς λόγους). Στόχος του έργου, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι να ενισχυθεί σημαντικά το υδατικό δυναμικό του Ταμιευτήρα Μπραμιανού, να υπάρξει καλύτερη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου της ευρύτερης περιοχής του Νομού Λασιθίου, καθώς και να προστατευτούν αντιπλημμυρικά.

Επίσης σε εκκίνηση μπαίνουν τα Αντιπλημμυρικά Έργα Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, προϋπολογισμού 64,5 εκατ. ευρώ.  Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατασκευή εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις περιοχές Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου.

Σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας μπαίνουν και τα έργα Ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, Κατασκευή Έργων Μεταφοράς Νερού Τσικνιά και Ύδρευση Κέρκυρας Β’ & Γ’ Φάση, προϋπολογισμού 304 εκατ.

Ειδικότερα προβλέπονται:

– Έργα Ύδρευσης Πρέβεζας-Άρτας-Λευκάδας, προϋπολογισμού 140 εκ.€: Το έργο αφορά στην κατασκευή έργων ύδρευσης στην Π.Ε. Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας, για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης.

– Κατασκευή Έργων Μεταφοράς Νερού στο νησί της Λέσβου (Α’ φάση φράγματος Τσικνιά),  προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς νερού από το φράγμα Τσικνιά, για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των οικισμών Μυτιλήνης, Καλλονής, Ευεργετούλας, Γέρας, Λουτρόπολης, Αγίας Παρασκευής, Μανταμάδου, Πολυχνίτου, Πέτρας και Μήθημων.

– Ύδρευση Κέρκυρας Β’ & Γ’ Φάση, με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 60 εκ. από ΤΑΑ (συγχρηματοδότηση με ιδιωτική συμβολή, συνολικός π/υ ύψους 165 εκ.): Το έργο της Ύδρευσης Κέρκυρας (Β’ & Γ’ Φάση, με Σ.Δ.Ι.Τ.) έχει στόχο την αποτελεσματικότερη χρήση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων λόγω “κλιματικής αλλαγής”.

Στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα είναι στον ‘’αέρα’’ και ο διαγωνισμός για τον Προαστιακό Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για την επέκταση προς την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τα Μέγαρα και τις γύρω περιοχές με 7 νέους σταθμούς και προϋπολογισμό 130 εκατομμυρίων ευρώ

Έναρξη εντός τριμήνου

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το οδικό έργο Ιωάννινα Κακαβιά, προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ. Ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 70 περίπου χιλιομέτρων, με μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς διαχωριστική νησίδα), ενώ θα πλαισιώνεται από 14 συνολικά ανισόπεδους κόμβους.

Ένα ακόμη μεγάλο έργο της Δυτικής Αττικής, που προβλέπει την ένωση δύο σημαντικών οδικών αξόνων και την ολοκλήρωση του κόμβου στη συμβολή τους, είναι  το έργο σύνδεσης της Δυτικής Περιφερειακής του Αιγάλεω (που ουσιαστικά λειτουργεί ως προέκταση της Αττικής Οδού) με την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και την ολοκλήρωση του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά.

Το έργο αυτό θα αποσυμφορήσει σημαντικά την κίνηση των οχημάτων τόσο στην Εθνική Οδό από και προς Κόρινθο, όσο και στις λεωφόρους Σχιστού και Αθηνών. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 55 εκ. ευρώ

Τέλος δύο ακόμη έργα που αναμένεται να ξεκινήσουν είναι η βελτίωση Οδικής Ασφάλειας, προϋπολογισμού 675 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε περισσότερα από 7000 σημεία που εκτείνονται σε 2.500 χιλιόμετρα στο οδικό δίκτυο ολόκληρης της χώρας καθώς και το έργο της Ανάταξης/Αναβάθμισης Σιδηροδρομικού Δικτύου, με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Το έργο αποσκοπεί στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού Δικτύου της χώρας και θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ. Η υλοποίηση αναμένεται να ξεκινήσει με τη Γραμμή Βόρειας Ελλάδας, εντός του 2023.

πηγή:capital

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments