Διεθνή

Ιταλία: Επέτρεψε μόνο σε ανηλίκους και ασθενείς να εγκαταλείψουν το μεταναστευτικό πλοίο

Ιταλία: Επέτρεψε μόνο σε ανηλίκους και ασθενείς να εγκαταλείψουν το μεταναστευτικό πλοίο

Πηγή Φωτογραφίας: ilmessaggero

Πολλά πλοία που κρατούν σχεδόν 1.000 μετανάστες βρίσκονται στη θάλασσα στα ανοιχτά της Ιταλίας για περισσότερο από μια εβδομάδα αναμένοντας άδεια να ελλιμενιστούν από τη δεξιά κυβέρνηση της χώρας

Οι ιταλικές αρχές επέτρεψαν την Κυριακή σε ανήλικους και σε άτομα που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας να αποβιβαστούν από πλοίο υπό γερμανική σημαία στο λιμάνι της Σικελίας, Κατάνια, ανακοίνωσε η ΜΚΟ που διαχειρίζεται το πλοίο.

Πολλά πλοία που κρατούν σχεδόν 1.000 μετανάστες βρίσκονται στη θάλασσα στα ανοιχτά της Ιταλίας για περισσότερο από μια εβδομάδα αναμένοντας άδεια να ελλιμενιστούν από τη δεξιά κυβέρνηση της χώρας που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο μήνα.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεδόσι δήλωσε ότι στο υπό γερμανική σημαία πλοίο Humanity 1 με 179 επιβάτες θα επιτραπεί να αποβιβάσει ανηλίκους και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, προσθέτοντας ότι το σκάφος και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες θα σταλούν στη συνέχεια εκτός χωρικών υδάτων.

Η γερμανική ΜΚΟ Humanity είπε ότι μια εντολή αποχώρησης θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και είπε ότι δεν είναι σαφές εάν το πλοίο θα αναγκαστεί να φύγει.

«Η εντολή να φύγετε από το λιμάνι της Κατάνια με τους διασωθέντες να παραμένουν στο πλοίο θα αποτελούσε παράνομη απώθηση», ανέφερε η Humanity.

Ανέφερε ότι, μετά από επιθεώρηση των αρχών, επετράπη σε 144 μετανάστες, κυρίως ανήλικους, να εγκαταλείψουν το σκάφος, ενώ περίπου 35 ενήλικες που κρίθηκαν υγιείς έπρεπε να παραμείνουν στο πλοίο.

Ένα δεύτερο φιλανθρωπικό πλοίο που είχε ζητήσει από τη Ρώμη ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει 572 μετανάστες έλαβε επίσης εντολή από τις ιταλικές αρχές να φτάσει στην Κατάνια, δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου του πλοίου Geo Barents.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments