Διεθνή

Ρωσία: “Υποχρεώθηκε” σε σπάνια διάψευση για «άσκοπες απώλειες» Ρώσων πεζοναυτών στην Ουκρανία

Ρωσία: “Υποχρεώθηκε” σε σπάνια διάψευση για «άσκοπες απώλειες» Ρώσων πεζοναυτών στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: tass

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μονάδα πεζοναυτών είχε υποστεί "μεγάλες άσκοπες απώλειες σε ανθρώπους και εξοπλισμό"

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προχώρησε τη Δευτέρα σε μία σπάνια διάψευση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι μια μονάδα πεζικού του ναυτικού είχε υποστεί καταστροφικές απώλειες ανδρών και εξοπλισμού σε μια μάταιη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο απάντησε στη δημοσίευση από στρατιωτικό blog ανοιχτής επιστολής μελών της 155ης ταξιαρχίας πεζοναυτών του Στόλου του Ειρηνικού της Ρωσίας, διαμαρτυρόμενα ότι είχαν ριχθεί σε μια «ακατανόητη» επίθεση στις ουκρανικές δυνάμεις, νοτιοδυτικά του Ντόνετσκ.

“Ως αποτέλεσμα της “προσεκτικά” σχεδιασμένης επίθεσης από τους “μεγάλους στρατηγούς”, χάσαμε περίπου 300 ανθρώπους, νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι, στη διάρκεια τεσσάρων ημερών. (Και) τον μισό εξοπλισμό μας”, ανέφερε η επιστολή.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε από το Gray Zone, ένα δημοφιλές στρατιωτικό blog. Απευθύνθηκε στον Όλεγκ Κοζεμιάκο, κυβερνήτη της ανατολικής περιοχής Primorye, όπου εδρεύει η μονάδα.

Ο Κοζεμιάκο φάνηκε να παραδέχεται ότι η επιστολή ήταν γνήσια, αλλά είπε ότι υπερέβαλλε για το μέγεθος των πραγματικών απωλειών.

“Επικοινωνήσαμε με τους διοικητές. Ναι, υπάρχουν απώλειες, υπάρχουν σφοδρές μάχες, αλλά απέχουν πολύ από αυτό που γράφεται σε αυτήν την έκκληση”, είπε σε μια δήλωση βίντεο στο κανάλι του στο Telegram.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η μονάδα πεζοναυτών είχε υποστεί “μεγάλες άσκοπες απώλειες σε ανθρώπους και εξοπλισμό”.

Αντίθετα, σε διάστημα 10 ημερών είχε προχωρήσει 5 χιλιόμετρα σε αμυντικές θέσεις της Ουκρανίας, ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενο το RIA. Η δήλωση διέψευσε συγκεκριμένα ότι οι διοικητές της ταξιαρχίας είχαν δείξει ανικανότητα.

«Λόγω των ικανών ενεργειών των διοικητών των μονάδων, οι απώλειες των πεζοναυτών για τη δεδομένη περίοδο δεν ξεπερνούν το 1% της δύναμης μάχης και το 7% των τραυματιών, σημαντικό μέρος των οποίων έχει ήδη επιστρέψει στην υπηρεσία», αναφέρεται.

Η ασυνήθιστη άρνηση υποδηλώνει ότι οι αναφερθείσες απώλειες είχαν αγγίξει “νεύρο” σε ένα σημείο του ένατου μήνα του πολέμου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση σε μερικώς κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας που η Μόσχα έχει ανακηρύξει ως δικό της έδαφος – ενέργειες που καταγγέλθηκαν ως παράνομες από το Κίεβο, τη Δύσης και τις περισσότερες χώρες των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, ορισμένοι από τους οποίους έχουν κοινό μισό εκατομμύριο ή περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν γίνει ολοένα και πιο επικριτικοί για τις αποτυχίες των στρατηγών της Μόσχας από τότε που η Ουκρανία ανακατέλαβε μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής χώρας τον Σεπτέμβριο.

Η αναφερόμενη έκκληση από τη μονάδα πεζοναυτών επέκρινε μεμονωμένους διοικητές ονομαστικά, περιγράφοντάς τους ως μετριότητες που αντιμετώπιζαν τους άνδρες τους σαν «κρέας» και ενδιαφέρονταν μόνο να προωθήσουν τη δική τους καριέρα.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης, Κοζεμιάκο, είπε ότι έστειλε το υλικό στη στρατιωτική εισαγγελία για περαιτέρω εξέταση.

«Σε συνθήκες πληροφοριακού πολέμου, οποιαδήποτε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα χρειάζεται έλεγχο. Είμαι σίγουρος ότι σε κάθε περίπτωση θα αναλυθεί η κατάσταση και οι αρμόδιες αρχές θα δώσουν την εκτίμησή τους», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments