Διεθνή

COP27 – Σολτς: Πακέτο βοήθειας 170 εκατ. ευρώ στις φτωχότερες χώρες “θύματα” της κλιματικής αλλαγής

COP27 – Σολτς: Πακέτο βοήθειας 170 εκατ. ευρώ στις φτωχότερες χώρες “θύματα” της κλιματικής αλλαγής

Πηγή Φωτογραφίας: br

Στην ομιλία του, ο Σολυς ταξινόμησε τη μετάβαση από τις ορυκτές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως αναγκαιότητα πολιτικής ασφάλειας

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς  υποσχέθηκε 170 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα  στο Σαρμ αλ Σέιχ της Αιγύπτου. Η Γερμανία «θα υποστηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή με στοχευμένο τρόπο στην αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών», δήλωσε ο Σολτς.

Η Γερμανία ξεκίνησε φέτος την προστατευτική ασπίδα, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ασπίδα», στο πλαίσιο της προεδρίας της G7. Αυτό προορίζεται να συνδυάσει δραστηριότητες στον τομέα της προστασίας και πρόληψης των κινδύνων του κλίματος. Στη φετινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των ζημιών και των απωλειών που σχετίζονται με το κλίμα είναι ένα επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις.

«Τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά έχουν συμβάλει λιγότερο στην πρόκληση της, δικαίως απαιτούν περισσότερη διεθνή αλληλεγγύη», είπε. «Είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε ακόμη περισσότερο».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προηγουμένως καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να παράσχουν καλύτερη υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή . «Οι ευρωπαϊκές χώρες πληρώνουν ήδη (…) αλλά εμείς είμαστε οι μόνοι που πληρώνουμε», είπε.

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι υποσχέθηκε επίσης υποστήριξη. «Σκοπεύουμε να επιδιώξουμε μια δίκαιη μετάβαση για να υποστηρίξουμε τις πληγείσες κοινότητες και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω», είπε η Μελόνι. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ανταποκριθεί κατάλληλα στην κλιματική κρίση.

«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια κοινή προσπάθεια που απαιτεί την πλήρη δέσμευση όλων των χωρών και ρεαλιστική συνεργασία μεταξύ όλων των μεγάλων παγκόσμιων παραγόντων», είπε η Μελόνι. «Δυστυχώς, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν συμβαίνει» και σύμφωνα με την ίδια οι μεγαλύτεροι αμαρτωλοί για το κλίμα μεταξύ των κρατών πρέπει να λογοδοτήσουν περισσότερο.

“Επιτακτική πολιτική ασφαλείας”

Στην ομιλία του, ο Σολυς ταξινόμησε τη μετάβαση από τις ορυκτές σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως αναγκαιότητα πολιτικής ασφάλειας. Ο «βίαιος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» κατέστησε σαφές στον κόσμο ότι η ενεργειακή μετάβαση «δεν είναι απλώς μια απαίτηση για μελλοντικές κλιματικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές πολιτικές», αλλά «επίσης μια επιτακτική ανάγκη πολιτικής ασφάλειας», είπε.

«Δεν πρέπει να υπάρξει παγκόσμια αναγέννηση των ορυκτών καυσίμων», απηύθυνε έκκληση προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ο Scholz. «Και για τη Γερμανία λέω: Δεν θα υπάρξει κάτι τέτοιο». Πιο πρόσφατα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικρίθηκε από τους προστάτες του κλίματος επειδή κατέφυγε σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία και προσπάθησε να συνάψει νέες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου.

Ο Σολτς είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε τη Γερμανία «να επαναφέρει στο δίκτυο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για μικρό χρονικό διάστημα». Ωστόσο, η κυβέρνησή του είναι “σταθερή στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα” και ως εκ τούτου μόλις πριν από λίγες ημέρες “αποφάσισε ότι ορισμένοι από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα κλείσουν ακόμη νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments