Διεθνή

COP27 – Ζελένσκι: Αδύνατη χωρίς ειρήνη η πολιτική για το κλίμα

COP27 – Ζελένσκι: Αδύνατη χωρίς ειρήνη η πολιτική για το κλίμα

Πηγή Φωτογραφίας: αρχε΄θου eurokinissi

Το ουκρανικό περίπτερο στην έκθεση για πρώτη φορά σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα σε αντίθεση με τα άλλα που είναι στολισμένα με πολύχρωμα λογότυπα, σημαίες και πράσινο, ξεχωρίζει για τη σκοτεινότητά του - καλυμμένο με έντονο γκρι για να συμβολίζει τον πόλεμο στο εσωτερικό της χώρας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων του κόσμου από τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε στη διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο την Τρίτη.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για το κλίμα χωρίς την ειρήνη», είπε, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, στις τιμές των τροφίμων και στα δάση της Ουκρανίας.

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος έχει προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση που ανάγκασε δεκάδες χώρες να ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα προκειμένου να μειώσουν τις τιμές ενέργειας για τους λαούς τους… σε χαμηλότερες τιμές που αυξάνονται σοκαριστικά λόγω σκόπιμων ρωσικών ενεργειών».

«Έφερε μια οξεία επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία έπληξε χειρότερα όσους υποφέρουν από τις υπάρχουσες εκδηλώσεις της κλιματικής αλλαγής… ο ρωσικός πόλεμος κατέστρεψε 5 εκατομμύρια στρέμματα δασών στην Ουκρανία σε λιγότερο από έξι μήνες», είπε ο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία φιλοξενεί φέτος εκθεσιακό χώρο για πρώτη φορά σε διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Όμως, σε αντίθεση με τα άλλα περίπτερα του COP27 που είναι στολισμένα με πολύχρωμα λογότυπα, σημαίες και πράσινο, η Ουκρανία ξεχώριζε για τη σκοτεινότητά της – καλυμμένη με έντονο γκρι για να συμβολίζει τον πόλεμο στο εσωτερικό.

Ο  Ουκρανός πρόεδρος επέκρινε τους παγκόσμιους ηγέτες, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει, ότι μιλούν για την κλιματική αλλαγή χωρίς να προσφέρουν πραγματική αλλαγή. 

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί για τους οποίους η κλιματική αλλαγή είναι απλώς ρητορική ή μάρκετινγκ… αλλά όχι πραγματική δράση», είπε.

«Είναι αυτοί που εμποδίζουν την υλοποίηση των κλιματικών στόχων, είναι αυτοί στα γραφεία τους που κοροϊδεύουν όσους αγωνίζονται για να σώσουν τη ζωή στον πλανήτη, αν και δημόσια φαίνεται να υποστηρίζουν το έργο για χάρη της φύσης».

«Είναι αυτοί που ξεκινούν επιθετικούς πολέμους όταν ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει ούτε έναν πυροβολισμό επειδή χρειάζεται παγκόσμια κοινή δράση».

Μέλη της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στο COP27 δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι η παρουσία τους θα τραβήξει την παγκόσμια προσοχή στο κλίμα και τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας, Ρούσλαν Στρίλετς, αναμένεται στο COP27 την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments