Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί η Ρωσία από τη Χερσώνα – Μια στρατηγική ήττα για τον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί η Ρωσία από τη Χερσώνα – Μια στρατηγική ήττα για τον Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: AFP/tass

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο  ρωσικός στρατός έλαβε εντολή να αποσυρθεί από την ουκρανική πόλη Χερσώνα, η οποία είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που ελέγχει η Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου

Μια μεγάλη καμπή στην εξέλιξη του πολέμου σηματοδοτεί η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Χερσώνα, γεγονός που οδηγεί σε νέους σχεδιασμούς και δικαιώνει πλήρως την έκθεση του Institute War Study (ISW) που το site μας είχε φιλοξενήσει πριν από τρεις ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο  ρωσικός στρατός έλαβε εντολή να αποσυρθεί από την ουκρανική πόλη Χερσώνα, η οποία είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που ελέγχει η Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να συνεχιστεί ο ανεφοδιασμός της πόλης. Αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως από την περιοχή στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Η αποχώρηση είναι επίσης σημαντικό πλήγμα κατά το ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει μια ουκρανική αντεπίθεση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι να οργανωθεί η άμυνα με φράγμα κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου», είπε ο στρατηγός Σουροβίκιν σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στη νότια περιοχή σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στη νότια περιοχή της Χερσώνας, η μάχη μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων συνεχιζόταν εδώ και εβδομάδες, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της ομώνυμης πόλης.

Με την υποχώρηση αυτή δικαιώνεται πλήρως η πρόσφατη εκτίμηση, που διατύπωσε η ανεξάρτητη αμερικανική δεξαμενή σκέψης Institute War Studies (ISW), η οποία είχε εξετάσει τις παραμέτρους της πολεμικής αναμέτρησης και είχε αχθεί στο συμπέρασμα, με βάση το οποίο η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων είχε αρχίσει εδώ και λίγες ημέρες και ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί.

Πιο αναλυτικά, το ISW είναι αμερικανικό think tank, ειδικευμένο στη διεθνή πολιτική και, κυρίως, στη μελέτη και ανάλυση πολεμικών διενέξεων. Το Ινστιτούτο διευθύνεται από την ιστορικό πολεμικών συγκρούσεων Κίμπερλι Κέηγκαν και έχει από τις 3 Νοεμβρίου εκτιμήσει ότι έχει αρχίσει η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσύρουν ορισμένα στοιχεία από τη βορειοδυτική περιφέρεια Χερσώνα, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις θα πολεμήσουν για την πόλη Χερσώνα.

Οι ρωσικές δυνάμεις εμπόδισαν πρόωρα μια ανεπαρκή συγκέντρωση κινητοποιημένου προσωπικού σε επιθετικές ωθήσεις κοντά στο Bakhmut και το Vuhledar, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, σπαταλώντας τη νέα προσφορά κινητοποιημένου προσωπικού σε οριακά κέρδη προς επιχειρησιακά ασήμαντους οικισμούς.

Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται ότι «ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προετοιμάζουν εναλλακτικές θέσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Δνείπρερου, ενώ συνεχίζουν να δημιουργούν αμυντικές θέσεις βορειοδυτικά της πόλης της Χερσώνας και να μεταφέρουν επιπλέον κινητοποιημένες δυνάμεις εκεί, παρά τη δήλωση του Ρώσου βουλευτή Stremousov. Ορισμένες ρωσικές προκεχωρημένες μονάδες, όπως οι αερομεταφερόμενες δυνάμεις και το ναυτικό πεζικό, φέρεται να συνεχίζουν να επιχειρούν στη δεξιά (δυτική) όχθη του ποταμού Δνείπερουθ και η πλήρης απόσυρσή τους από τη βόρεια περιφέρεια της Χερσώνας θα ήταν σαφέστερη ένδειξη ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα πολεμήσουν για την Χερσώνα πόλη ή οικισμοί στη δεξιά όχθη».

Στο ίδιο κείμενο τονίζεται επίσης ότι «ο  Stremousov υπέθεσε επίσης την πιθανότητα να πολεμήσει στην πόλη Χερσώνα και στη βόρεια περιφέρεια της Χερσώνας τις επόμενες δύο εβδομάδες, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι αναμένει κάποιες μάχες για την πόλη Χερσώνα παρά τα σχόλιά του για αποχώρηση. (…)Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πιθανότατα συνεχίζει τις προσπάθειες κινητοποίησης κρυφά και οι Ρώσοι αξιωματούχοι κατοχής συνέχισαν τις αναγκαστικές εκκενώσεις στην περιφέρεια Χερσώνα».

Πλέον ο Πούτιν μετρά μια βαριά ήττα στο πεδίο. Η Χερσώνα  είχε για εκείνον έντονο γεωπολιτικό και συμβολικό περιεχόμενο. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει περιέλθει σε δεινή θέση, αφού εξαναγκάστηκε σε αυτήν την αποχώρηση, παρά το γεγονός ότι αποτελεί πόλη – κόμβο για τη στρατιωτική και επιχειρησιακή εξέλιξη της σύγκρυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments