Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές: ένας απολογισμός

Ενδιάμεσες εκλογές: ένας απολογισμός

Πηγή Φωτογραφίας: the Hill/ΝΥΤ

Η φιέστα του Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλεται, το κόμμα των Δημοκρατικών αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικό, μετά τις ανατροπές που κατάφερε να επιτύχει στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων

Οι ενδιάμεσες εκλογές αποδείχθηκαν, αντί για ευκαιρία για τη μεγάλη επιστροφή του Τραμπ, μια αμφίρροπη μονομαχία, με τη Γερουσία να κρίνεται ακόμη και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αποκτά μικρή ρεπουμπλικανική πλειοψηφία. Η φιέστα του Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλεται, το κόμμα των Δημοκρατικών αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικό, μετά τις ανατροπές που κατάφερε να επιτύχει στην καταμέτρηση των αποτελεσμάτων.

 Ιδιαίτερα, περισσότεροι από 44 εκατομμύρια Αμερικανοί στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές που αναδιανέμουν τα χαρτιά του πολιτικού τοπίου για τα επόμενα δύο χρόνια. Το «κόκκινο» κύμα, το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων, δεν επήλθε, τουλάχιστον στις αναμενόμενες αναλογίες. Η επόμενη πλειοψηφία στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών εξαρτάται από τους ψηφοφόρους στην πολιτεία Τζόρτζια. Θα χρειαστούν σίγουρα αρκετές ημέρες, ακόμη και αρκετές εβδομάδες, μέχρι να προκύψει μια πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί είχαν μια πολύ μικρή πλειοψηφία πριν από τις εκλογές.

 Θα περάσουν σίγουρα αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να προκύψει η πλειοψηφία στη  Γερουσία , όπου οι Δημοκρατικοί είχαν μια πολύ μικρή πλειοψηφία πριν από αυτές τις εκλογές.

Εάν οι Δημοκρατικοί είναι σχετικά απογοητευμένοι που δεν δημιούργησαν την έκπληξη στο Οχάιο, μπορούν να παρηγορηθούν κοιτάζοντας προς την πλευρά της Πενσυλβάνια, για μια θέση στη Γερουσία  που κατείχε προηγουμένως ένας Ρεπουμπλικάνος.

Το « κόκκινο κύμα» ,  από το χρώμα των Ρεπουμπλικάνων, λοιπόν, δεν έλαβε χώρα στις αναλογίες που ανέμεναν πολλές προεκλογικές προβλέψεις και δημοσκοπήσεις.

Απεναντίας, οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Ντόνταλντ Τραμπ τα πήγαν καλύτερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, αν και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σε καλό δρόμο να διεκδικήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το περιθώριο τους θα είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο.

Το κόκκινο τσουνάμι αναβλήθηκε και, μάλιστα, χωρίς να έχει οριστεί κάποιο ραντεβού με κλειστή ημερομηνία για το μέλλον και, πάντως, μέχρι το 2024, οπότε και διεξάγονται οι επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα ενημερωτικά δελτία κεντρικών αμερικανικών τηλεοπτικών σταθμών, ο πρώην πρόεδρος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος. Είχε προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφισματικό σε αυτήν την αναμέτρηση αλλά η προσπάθειά του δεν ευοδώθηκε. Γνωρίζει καλά ότι αν θέσει εν νέου ζήτημα αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος, αυτό μπορεί να αποβεί πολιτικά καταστροφικό για τον ίδιο, διότι μπορεί να τον γελοιοποιήσει, να τον εμφανίσει ως τον «φαιδρό μεμψίμοιρο» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα ρεπορτάζ, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται εκτός εαυτού, σοκαρισμένος από την οριακή νίκη. Ξεσπά σε φίλους, κομματικά στελέχη, συμβούλους πολιτικής επικοινωνίας. Φαίνεται πως αισθάνεται ότι η προσωπικότητα του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη της Φλώριντα, Ρον ντε Σάντις, είναι δυνατόν να κινηθεί πολιτικώς απειλητικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments