Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Δύο κερδισμένοι και ένας χαμένος

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Δύο κερδισμένοι και ένας χαμένος

Πηγή Φωτογραφίας: salon

Σε ηττημένο των εκλογών και των υψιπετών στόχων του αναδεικνύεται ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η μεγάλη νίκη ή, πολύ περισσότερο, ο θρίαμβος, που περίμενε, δεν ήρθε

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πέτυχε την μεγάλη και ηχηρή νίκη, στην οποία είχε επενδύσει πολλές πολιτικές ελπίδες και προσδοκίες προκειμένου να επιτύχει την ολική επαναφορά. Ο σημερινός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επέδειξε σημαντικές αντοχές και το άτυπο «νούμερο 2» των Ρεπουμπλικάνων, Ρον ντε Σάντις, βγαίνει πολιτικά κερδισμένος από την κρίσιμη «ενδιάμεση» εκλογική αναμέτρηση.

Σε ηττημένο των εκλογών και των υψιπετών στόχων του αναδεικνύεται ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η μεγάλη νίκη ή, πολύ περισσότερο, ο θρίαμβος, που περίμενε, δεν ήρθε. Το «κόκκινο κύμα» δεν φάνηκε στον πολιτικό ορίζοντα της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού.

Και εκτός από αυτό, σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων  που υποστήριξε αποδείχθηκαν κατώτεροι των προσδοκιών του. Περίπου ένας στους δύο από εκείνους που τον στήριξαν σε πολιτειακό επίπεδο, στον αγώνα της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, δεν μπόρεσαν να κερδίσουν.

Αυτή τη στιγμή οι πλειοψηφίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία είναι ακόμη στον αέρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν το προβάδισμα στη Βουλή, το οποίο είναι γενικά αρκετό για να αναχαιτιστούν σημαντικές επιλογές του σημερινού δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στο άλλο νομοθετικό σώμα του Κογκρέσου, στη Γερουσία, το παιχνίδι βαίνει προς την ισοπαλία. Μοναδικός δρόμος για τους Ρεπουμπλικάνους είναι να κερδίσουν την Τζόρτζια, Πιθανότατα, αυτό θα συμβεί σε επαναληπτική εκλογή στις αρχές του ερχομένου Δεκεμβρίου, όπως και στη Νεβάδα. Η Αλάσκα θεωρείται δεδομένη και εξετάζοντας τα ποσοστά, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο για τους Ρεπουμπλικάνους να τα καταφέρουν στην Αριζόνα. Αν τελικά κερδίσουν την πολιτεία της Νεβάδα, τότε είναι ιδιαίτερα πιθανό να κερδίσουν και την επαναληπτική εκλογή στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Ουσιαστικά, ένας είναι ο κύριος νικητής, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα. Πρόκειται για τον 44χρονο Ρον ντε Σάντις, με το ονοματεπώνυμο του οποίου θα πρέπει να αρχίζουμε να εξοικειωνόμαστε σταδιακά. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα κατήγαγε καταλυτική νίκη και ουσιαστικά συνέτριψε τον αντίπαλό του Δημοκρατικό, μετατρέποντας την πολιτεία στην κόκκινη πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακόμη, ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πήρε πολύτιμες πολιτικές ανάσες, ενόσω βρίσκεται στο μέσον της προεδρικής θητείας του. Ο Μπάιντεν είχε αρχίσει να αμφισβητείται για το προχωρημένο της ηλικίας του και για τις πολιτικές δεξιότητές του. Θεωρείται, άλλωστε, από το ίδιο του το κόμμα ως μια μεταβατική προεδρία και αρχηγία. Ανάμεσα στον πρώην Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τον επόμενο επικεφαλής των Δημοκρατικών. Ο Μπάιντεν μίλησε για μία «καλή ημέρα για τη δημοκρατία στην Αμερική» και τόνισε ακόμη πως  «ο αμερικανικός λαός μίλησε, δείχνει ότι η Δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε».

Με τον Ρον ντε Σάντις να αναδεικνύεται σε νέο πολιτικό αστέρα των Ρεπουμπλικάνων και με τον Τζο Μπάιντεν να παραμείνει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, ο Ντόναλντ Τραμπ, που επένδυσε πολλά στις ενδιάμεσες εκλογές, περνά σε δεύτερο πλάνο. Οι αλλεπάλληλες εκρήξεις θυμού του, άλλωστε, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε αυτό συντείνουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments