Διεθνή

Le Monde: Ο Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Le Monde: Ο Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Rival Times

Ο Τούρκος Αρχηγός Κράτους ανέβαλε τις συζητήσεις για μια ακόμη «κοινή συνάντηση στο τέλος του μήνα στη Στοκχόλμη»

Σύμφωνα με μια παλιά τουρκική παροιμία, μόνο «ο δερβίσης που περιμένει πετυχαίνει την επιθυμία του» . Αυτή είναι μια συμβουλή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να συλλογίστηκε τις τελευταίες ημέρες, όχι χωρίς κάποια ευχαρίστηση. Μετά από περισσότερους από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, επισκέψεων και συναντήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος ανέβαλε για άλλη μια φορά, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, την επικύρωση της Σουηδικής και Φινλανδικής υποψηφιότητας για το ΝΑΤΟ.

Αφού συναντήθηκε με τον Σουηδό πρωθυπουργό, Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος έκανε το ταξίδι στην Άγκυρα, προκειμένου να διεκδικήσει την υπόθεση της χώρας του, ο Τούρκος Αρχηγός Κράτους ανέβαλε τις συζητήσεις για μια ακόμη «κοινή συνάντηση στο τέλος του μήνα στη Στοκχόλμη» –  όπου, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία, «ελπίζουμε να έχουμε ένα πιο θετικό συμπέρασμα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «εύχομαι ειλικρινά την ένταξη της Σουηδίας» στην Ατλαντική Συμμαχία.

Όταν ρωτήθηκε από έναν Σουηδό δημοσιογράφο, ο πρόεδρος ξεστόμισε, με εκπληκτικά αποκαλυπτική μορφή:

«Έχουμε ακόμη χρόνο μπροστά μας, μέχρι τον Ιούλιο» – μια άμεση αναφορά στις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023, όπως είπε ο ίδιος. εις διπλούν. Λίγο νωρίτερα, την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ, είχε ήδη διαψεύσει κάθε ελπίδα για άμεση πρόοδο, ανακοινώνοντας, μαζί με τον Σουηδό ηγέτη, ότι η χώρα του είχε ακόμη «πολλά συγκεκριμένα μέτρα να λάβει» προηγουμένως για να λάβει την έγκριση του Τούρκου στελέχους και βουλευτών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments