Διεθνή

COP27: Η Γερμανία προειδοποιεί την αντιπροσωπεία της για Αιγύπτιους κατασκόπους

COP27: Η Γερμανία προειδοποιεί την αντιπροσωπεία της για Αιγύπτιους κατασκόπους

Πηγή Φωτογραφίας: br

Σε ένα email που εστάλη το Σάββατο, η αστυνομία, γνωστή στη Γερμανία ως BKA, προειδοποίησε τους αντιπροσώπους για «φανερή και κρυφή παρακολούθηση μέσω φωτογραφιών και βιντεοσκόπησης» από Αιγύπτιους πράκτορες

 Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία προειδοποίησε την αντιπροσωπεία της Γερμανίας στην περιβαλλοντική σύνοδο κορυφής COP27 στην Αίγυπτο ότι τα μέλη της ενδέχεται να πέσουν θύματα κατασκοπείας από Αιγύπτιους πράκτορες ασφαλείας, δήλωσαν τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Σε ένα email που εστάλη το Σάββατο, η αστυνομία, γνωστή στη Γερμανία ως BKA, προειδοποίησε τους αντιπροσώπους για «φανερή και κρυφή παρακολούθηση μέσω φωτογραφιών και βιντεοσκόπησης» από Αιγύπτιους πράκτορες, είπε ένας από τους ανθρώπους που επικαλέστηκε το email.

Τα σχόλια την περασμένη εβδομάδα του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο προκάλεσαν την απειλή παρακολούθησης, σύμφωνα με το άτομο.

Το Reuters δεν είδε το email που έστειλε η αστυνομία. Δύο άλλοι αξιωματούχοι στη Γερμανία επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της προειδοποίησης, αν και αρνήθηκαν να διευκρινίσουν τη συγκεκριμένη διατύπωσή της.

Δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα για σχόλια από την προεδρία της COP27 της Αιγύπτου ή την κρατική υπηρεσία πληροφοριών, η οποία χειρίζεται τις σχέσεις με ξένα μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Στην προειδοποίηση, η αστυνομία είπε ότι οι εκπρόσωποι μπορεί να καταγράψουν τις συνομιλίες τους και ότι άτομα κοντά στο αιγυπτιακό κράτος μπορεί να προσπαθήσουν να διακόψουν εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από τους Γερμανούς “μέσω προκλητικών ενεργειών”, ανέφερε το πρόσωπο επικαλούμενο το email.

Τρεις Γερμανοί συμμετέχοντες στο COP27, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και βιομηχανία, δήλωσαν ότι έλαβαν προφορικές προειδοποιήσεις από άλλους συμμετέχοντες και αντιπροσωπείες για πιθανή παρακολούθηση.

Δύο μέλη ΜΚΟ είπαν στο Reuters για μια ύποπτη δραστηριότητα που έλαβε χώρα κατά διαστήματα τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της φωτογράφισης και της παρακολούθησης. Η μία ήταν η Susann Scherbarth της Γερμανικής Ομοσπονδίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Φύσης. Ο άλλος ήταν από το Climate Action Network, αλλά ήθελε να παραμείνει ανώνυμος. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους λογαριασμούς τους.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι αναμένει από τους συμμετέχοντες να “μπορούν να εργαστούν και να διαπραγματευτούν υπό ασφαλείς συνθήκες”.

«Για τον σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την αιγυπτιακή πλευρά», είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Την Τρίτη, ο Όλαφ Σολτς  είπε ότι είχε θέσει με τους οικοδεσπότες του COP27 το ζήτημα του φυλακισμένου απεργού πείνας Alaa Abd el-Fattah, ενός εξέχοντος ακτιβιστή και blogger που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

«Πρέπει να ληφθεί απόφαση, πρέπει να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση, ώστε να μην πεθάνει ο απεργός πείνας», είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου είπε ότι οι αρχές των φυλακών θα παράσχουν στον Abd el-Fattah υγειονομική περίθαλψη.

πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments