Διεθνή

Ουκρανία: “Βροχή” πυραύλων σε όλη τη χώρα – Το σφοδρότερο “σφυροκόπημα” από την έναρξη της εισβολής

Ουκρανία: “Βροχή” πυραύλων σε όλη τη χώρα – Το σφοδρότερο “σφυροκόπημα” από την έναρξη της εισβολής

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Περισσότερους από 100 πυραύλους εξαπέλυσε η Ρωσία σε όλη την ουκρανική επικράτεια

Η Ρωσία έριξε πυραύλους σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία την Τρίτη μετά την ταπεινωτική αποχώρησή της από τη Χερσώνα, παρόλο που αυξάνονταν οι ενδείξεις ότι οι δυνάμεις της που υποχωρούσαν αποσύρονταν ακόμη περισσότερο από τον ποταμό Ντνίπρο στον νότο.

Σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ήχησαν και ακούγονταν εκρήξεις σε σχεδόν δώδεκα μεγάλες πόλεις, σε αυτό που η Ουκρανία είπε ότι ήταν το πιο βαρύ κύμα πυραυλικών επιδρομών σε σχεδόν εννέα μήνες πολέμου, απηχώντας ένα μοτίβο των τελευταίων εβδομάδων όπου η Μόσχα χτύπησε μακριά από το μέτωπο μετά από απώλειες στο πεδίο της μάχης .

Εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είπε ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει περίπου 100 πυραύλους προς την Ουκρανία μέχρι τις αρχές το απόγευμα, περισσότερους από ό,τι στις 10 Οκτωβρίου, ο οποίος προηγουμένως είχε χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο κύριος στόχος της αναταραχής των πυραύλων ήταν η ενεργειακή υποδομή, όπως και πριν.

“Είναι ξεκάθαρο τι θέλει ο εχθρός. Δεν θα το πετύχει αυτό”, είπε ανέφερε μέσω Telegram. Το Κίεβο έχει πει ότι τέτοιου είδους επιδρομές απλώς ενισχύουν την αποφασιστικότητά του να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν τον Φεβρουάριο.

Οι εκτεταμένες επιθέσεις έγιναν τέσσερις ημέρες αφότου τα ρωσικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την πόλη Χερσώνα στο νότο, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχε καταλάβει η Μόσχα από την εισβολή της, έξι εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την κήρυξε αιώνιο τμήμα της Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι τα στρατεύματά της θα καταλάμβαναν θέσεις που ήταν ευκολότερο να αμυνθούν στην αντίπερα όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Αλλά εικόνες βίντεο από την περιοχή δεν δείχνουν κανένα ρωσικό σημάδι.

Πιο ανατολικά, διοικητές που έχουν εγκατασταθεί στη Ρωσία είπαν ότι αποσύρουν δημόσιους υπαλλήλους από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, τη Nova Kakhovka, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού δίπλα σε ένα τεράστιο, στρατηγικό φράγμα.

Η Natalya Humenyuk, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, είπε ότι η Μόσχα φαίνεται να επανατοποθετεί στρατεύματα και πυροβολικό 15-20 χλμ. πιο μακριά από το Dnipro, για να προστατεύσει τα όπλα της από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

Η Ρωσία είχε ακόμα πυροβολικό ικανό να χτυπήσει τη Χερσώνα από αυτές τις νέες θέσεις, αλλά «έχουμε επίσης κάτι να απαντήσουμε», είπε.

“Κρίσιμη” η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου – Ξεκίνησαν black out στη Μολδαβία

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές πολλών περιοχών που προκάλεσαν τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Κιρίλο Τιμόσενκο.

Όπως είπε, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Κίεβο, που επλήγη από πολλούς πυραύλους, είναι «εξαιρετικά δύσκολ». «Επιβλήθηκαν ωράρια ειδικών έκτακτων διακοπών ρεύματος», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα και η Μολδαβία αναφέρει «μαζικές διακοπές ρεύματος» σε όλη τη χώρα μετά τα ρωσικά πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ιστoτόπων Agora , TCV Pridnestrovye και Sputnik Moldova, τέθηκε εκτός λειτουργίας η «εξαγωγική» γραμμή Βουκανέστι –Ισάτσκ, μέσω της οποίας η Μολδαβία εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ρουμανία.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σημειώθηκαν στις πόλεις Καχούλ, Σορόκα, Ουνγκένι, Γιέντινετ, Καντεμίρ, Αννένι Νόι, Ρεζίνα και σε μερικές περιοχές της πρωτεύουσας Κισινάου. Οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και πτώση της τάσης ενδέχεται να υπάρξουν σε όλη την χώρα. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι καλούνται να κλείσουν τις ηλεκτρικές συσκευές.

Πηγές: Reuters/Associated Press/ NovayaGazea.Europe/ ΑΠΕ-ΜΠE

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments