Διεθνή

TAZ: Η Σουηδία υποστηρίζει εκλογικά τον Ερντογάν

TAZ: Η Σουηδία υποστηρίζει εκλογικά τον Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την άποψη ότι η Σουηδία παρέχει εκλογική υποστήριξη στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ. Ως αντάλλαγμα ο Τούρκος πρόεδρος συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Όταν ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον θα αποτίσει τα σέβη του στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα την Τρίτη, δεν θα έρθει με άδεια χέρια. Η εποχή που η Στοκχόλμη παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στο κουρδικό YPG στη Συρία και το πολιτικό του παρακλάδι, το κόμμα PYD, έχει τελειώσει, δήλωσε ο Tobias Billström, υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, σε συνέντευξή του το Σάββατο.

Αυτό είναι μια ανατροπή. Οι δύο τελευταίες σοσιαλδημοκρατικές σουηδικές κυβερνήσεις έδωσαν πολιτική και οικονομική υποστήριξη στο YPG και το PYD. Πέρυσι, οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν αύξηση της βοήθειας.

Μια τέτοια υποστήριξη «δεν είναι καλή για τις σχέσεις μεταξύ μας και της Τουρκίας», εξηγεί ο Μπίλστρομ τη νέα τροπή: «Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βαραίνει περισσότερο.» Είναι πολύ σημαντικό «να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία». Το YPG και το PYD στέκονται εμπόδιο: «Αυτές οι οργανώσεις έχουν πολύ στενούς δεσμούς με το PKK, το οποίο η ΕΕ θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση».

Τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας θυσιάζει έτσι το YPG και το PYD, που ήταν σύμμαχοι της Δύσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής πολιτοφυλακής του IS. Με αυτόν τον τρόπο, η Σουηδία όχι μόνο παρεκκλίνει από την κοινή γραμμή των περισσότερων χωρών της Δυτικής Ευρώπης, αλλά πλησιάζει και στην ισότητα του Ερντογάν μεταξύ του PKK και του YPG.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments