Διεθνή

Ζελένσκι: Ουκρανική φόρμουλα ειρήνης – Οι 10 όροι

Ζελένσκι: Ουκρανική φόρμουλα ειρήνης – Οι 10 όροι

Πηγή Φωτογραφίας: TELEGRAM

Οι δέκα προτάσεις που έθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στη G20 ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος

Λίγη ώρα μετά το μήνυμά του στη Σύνοδο Κορυφής της G20 ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Telegram επανέλαβε την πρόθεσή του για ειρηνικές διαπραγματεύσεις που θα τερματίσουν την πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία, βάσει 10 προϋποθέσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει,”Δεν πρέπει να προσφερθεί στην Ουκρανία να συνάψει συμβιβασμούς με τη συνείδηση, την κυριαρχία, το έδαφος και την ανεξαρτησία της. Σεβόμαστε τους κανόνες και είμαστε άνθρωποι του λόγου μας.

Η Ουκρανία ήταν πάντα ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης και ο κόσμος το έχει δει, αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος. Και αν η Ρωσία λέει ότι δήθεν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, ας το αποδείξει με πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να ενισχύσει τις δυνάμεις της και μετά να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει Minsks-3, το οποίο η Ρωσία θα παραβίαζε αμέσως μετά την υπογραφή.

Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα ειρήνης. Ειρήνη για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει ένα σύνολο λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν για να εγγυηθούν πραγματικά την ειρήνη.

Έχοντας συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20, υπέβαλα προτάσεις για τέτοιες λύσεις – συγκεκριμένες και δίκαιες. Η Ουκρανία προσφέρει στα κορυφαία κράτη του κόσμου να είναι συνδημιουργοί της ειρήνης μαζί μας.

Ιδού λοιπόν οι προτάσεις της Ουκρανίας:

1. Ακτινοβολία και πυρηνική ασφάλεια.

2. Ασφάλεια τροφίμων.

3. Ενεργειακή ασφάλεια.

4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

8. Καταπολέμηση της οικοκτονίας.

9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

10. Επιβεβαίωση λήξης του πολέμου.

Μήνυμα στην G20

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20 μέσω βιντεοσύνδεσης, τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή και στον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Παράλληλα, στην παρέμβασή του ο κ. Ζελένσκι έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.

«Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί», ότι πρέπει να «αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης, απευθυνόμενος στη «G19» — προφανώς αποκλείοντας τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments