Ελλάδα

Στα άδυτα της επίλεκτης ομάδας των ΕΚΑΜ [pic,vid]

Στα άδυτα της επίλεκτης ομάδας των ΕΚΑΜ [pic,vid]
Στο "αρχηγείο" της επίλεκτης Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ)

Η ενασχόληση με το χώρο των Ειδικών Δυνάμεων έχει σίγουρα πολλές και διαφορετικές παραστάσεις. Όταν όμως παρουσιάζεται η δυνατότητα για να επισκεφθούμε την έδρα της επίλεκτης Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, τότε σίγουρα είναι μια άριστη ευκαιρία προκειμένου να αποκτήσουμε από πρώτο χέρι μια καλύτερη εικόνα για τη αποστολή και το έργο της.

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) αποτελεί την επίλεκτη Ειδική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται από τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.

Επιχειρήσεις

Σε όλα αυτά χρόνια, η ΕΚΑΜ έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ομηριών και έχει πραγματοποιήσει πολλές συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών.

Συμμετείχε δε αποφασιστικά στη σύλληψη και στις μεταγωγές μελών της 17ης Νοέμβρη, του Ε.Λ.Α, καθώς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν στην χώρα. Το Μάρτιο του 2003 αντιμετώπισε αποτελεσματικά αεροπειρατεία που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος τύπου Airbus Α-130, που εκτελούσε την πτήση ΤΚ 160 από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τον Αύγουστο του 2005 συμμετείχε ενεργά στον απεγκλωβισμό των θυμάτων του αεροπορικού ατυχήματος HELIOS στο Γραμματικό Αττικής.

Γνωστή είναι η επιτυχημένη δράση της ΕΚΑΜ στα περισσότερα πρόσφατα περιστατικά που αφορούν τη σύλληψη κακοποιών υψηλής επικινδυνότητας που έχουν σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κληθεί να συνδράμει τόσο σε βίαιες εξεγέρσεις σε σωφρονιστικά καταστήματα όσο και στη συνοδεία – μεταγωγή κρατουμένων υψηλού κινδύνου.

Τέλος παρουσία της για την προστασία αξιωματούχων υψηλής επικινδυνότητας είναι μόνιμη και διαχρονική σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της χώρας, όπως, η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σύνοδοι Κορυφής, οι παγκόσμιες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, οι επισκέψεις Αρχηγών Κρατών και άλλων διεθνών Οργανισμών.

Το οπλοστάσιο της Μονάδας

Η άφιξη στο κτήριο που στεγάζει τους επίλεκτους της ΕΛ.ΑΣ ήρθε σε μια στιγμή όπου το προσωπικό στην πλειοψηφία του έλειπε σε διάφορες αποστολές “ρουτίνας”. Η φαινομενική ησυχία που επικρατούσε ήταν φανερό ότι δεν ήταν αντιπροσωπευτική της δραστηριότητας και της εκπαίδευσης των ανδρών της ΕΚΑΜ που δικαίως φημίζονται για το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων τους.

Ανεβαίνοντας στις σκάλες του κτηρίου μέχρι το γραφείο του Διοικητή, μπορεί κανείς να διακρίνει ότι δεν πρόκειται για μια τυπική υπηρεσία της αστυνομίας. Η άφιξη μας είχε γίνει την ώρα που ορισμένα έκτακτα καθήκοντα, ανάγκασαν τον επικεφαλής της μονάδας να καθυστερήσει, οπότε είχαμε το χρόνο να μιλήσουμε με ορισμένα στελέχη αλλά και να ξεναγηθούμε στο χώρο που φυλάσσεται ο οπλισμός της ΕΚΑΜ.

Μια πραγματικά πλούσια συλλογή υπάρχει διαθέσιμη με μεγάλο αριθμό και ποικιλία αραβίδων Colt Μ-4A1 διαμετρήματος 5,56×45 – στο σύνολο τους τροποποιημένα με συλλογές RIS, όπου ράγες αλουμινίου picatinny έχουν προσαρμοστεί στο κορμό του όπλου για προσαρμογή σκοπευτικών βοηθημάτων τύπου ερυθράς κουκκίδας, καταδείκτες λέιζερ και φακών.

Η απόφαση για υιοθέτηση οπλισμού 5,56mm από την ΕΚΑΜ προσέφερε έναν σύγχρονο τύπο ικανό να καλύψει τις ανάγκες στο μεγαλύτερο φάσμα αποστολών όπως άλλωστε έχει συμβεί με τις περισσότερες μονάδες του είδους σε διεθνές επίπεδο ενώ εξασφαλίζει τυποποίηση και με τις μονάδες των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με τις οποίες η ΕΚΑΜ συνεκπαιδεύεται.

Ο οπλισμός σε διαμέτρημα 5,56×45 mm έχει δραστικό βεληνεκές 250 μ. ενώ η ανασχετική του δύναμη κρίνεται επαρκής σε αποστάσεις μάχης CQB και μικρά βεληνεκή (έως 150-200 μ.) που τυπικά εμπλέκεται η ΕΚΑΜ σε σενάρια αντιμετώπισης καταστάσεων ομηρίας ή εξουδετέρωσης υπόπτων υψηλού κινδύνου.

Μεγάλο τμήμα του οπλοστασίου καταλαμβάνουν τα υποπολυβόλα Heckler& Koch MP-5των 9mm, επίσης με ανάλογες συλλογές RIS (Rail Integrated System) για προσθήκη σκοπευτικών Red Dot και φακών μαζί με τα “εξωτικά” P-90 διαμετρήματος 5.7×28mm.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα MP-5 παραμένουν αναντικατάστατα για χρήση σε αστυνομικά καθήκοντα – αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, όπου ζητούμενο είναι ένα όπλο με υψηλή ταχυβολία και χαμηλή διατρητικότητα προκειμένου να αποφευχθεί απώλεια ζωών ομήρων και πολιτών.

Η ακρίβεια βολής των ανδρών της ΕΚΑΜ (που μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε πολλά απαιτητικά σενάρια που καλούνται να αντιμετωπίσουν), είναι αποτέλεσμα τόσο της εντατικής εκπαίδευσης όσο και λόγω του συνδυασμού χρήσης σκοπευτικών τύπου κόκκινης κουκκίδας (red dot) και ολογραφικής παράστασης (holographic display).

Με τον τρόπο αυτό τα παραπάνω βοηθήματα πρακτικά επιτρέπουν βολές ακριβείας μέχρι τα 400 μέτρα εξασφαλίζοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα!

Η συλλογή της ΕΚΑΜ όμως δεν περιορίζεται σε αυτά αλλά αντιθέτως επεκτείνεται σε τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή διαμετρήματος 7.62×51 AW της Accuracy International, όπλα ειδικών χρήσεων, πιστόλια Glock 17/21, non lethal weapons μέχρι και βαρύτερο οπλισμό προφανώς για σενάρια υψηλής απειλής, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα σε σημαντικούς αριθμούς τυφέκια εφόδου FN FAL Standard/ Para διαμετρήματος 7,62×51 για επιχειρήσεις σε περιβάλλον υπαίθρου που επιβάλουν μεσαία και μεγάλα βεληνεκή της τάξεως των 600-800μ.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ΕΚΑΜ έχει προνοήσει ώστε να έχει για κάθε περίπτωση και τα κατάλληλα «εργαλεία» δείγμα του υψηλού επαγγελματισμού και εξειδίκευσης σε έναν τομέα που δε συγχωρεί λάθη.

Διάφοροι τύποι σκοπευτικών βοηθημάτων αποτελούν πλέον αναπόσπαστο εξάρτημα των τυφεκίων ακόμα και σε βοηθητικά καθήκοντα, ενώ ο οπλισμός για τους ελεύθερους σκοπευτές/ ακροβολιστές είναι ο πολλαπλασιαστής ισχύος για την ΕΚΑΜ που προσφέρει την ικανότητα εξουδετέρωσης στόχων από μεγάλες αποστάσεις.

Πέραν του φορητού οπλισμού υπάρχει διαθέσιμος πολύ μεγάλος αριθμός αλεξίσφαιρων γιλέκων, προσωπίδων για προστασία από αέρια, εξαρτήσεις κάθε είδους καθώς και μεγάλη ποικιλία από χειροβομβίδες κρότου λάμψης (stun grenades) και καπνογόνα τα οποία χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια βίαιης εισόδου (Dynamic Entry) σε κλειστό χώρο. Αποστολές

Η άφιξη του Διοικητή σηματοδότησε και το κύριο μέρος της επίσκεψης μας, αφού μετά την γνωριμία που είχαμε με το φορητό οπλισμό, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε τόσο για τα καθήκοντα όσο και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μονάδα σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής της Ε.Κ.Α.Μ. η μονάδα έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και την επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της η ΕΚΑΜ υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα.

Η Μονάδα πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ, σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, είναι δυνατή η μετάβασή της στο εξωτερικό για την υποστήριξη αστυνομικών επιχειρήσεων επέμβασης ή την παροχή βοήθειας σε μεγάλες καταστροφές. Η ενεργοποίηση της ΕΚΑΜ και η διαταγή επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομία.

Εκπαίδευση

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην εκπαίδευση η οποία δικαίως χαρακητρίζεται ως από τις καλύτερες τόσο στη διαδικασία διαλογής νεοσύλλεκτων όσο και στην μετέπειτα εκπαίδευση και εξειδίκευση σε διάφορα αντικείμενα των ανδρών που επανδρώνουν τις επιχειρησιακές ομάδες.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της διαδικασίας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα την αντίστοιχη εκπαίδευση που πραγματοποιείται σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων, ενώ πολλά από τα στελέχη έχουν πρότερη εμπειρία σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.

Τα στελέχη της ΕΚΑΜ τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης, τόσο στις διαδικασίες δυναμικών επεμβάσεων όσο και στον ειδικό προστατευτικό ή τον εξοπλισμό επεμβάσεων που χρησιμοποιούν, ώστε να ανταπεξέρχονται με επιτυχία στο απαιτητικό και ιδιόμορφο έργο της μονάδας.

Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για την ένταξη στην ΕΚΑΜ, το προσωπικό παρακολουθεί σε ετήσια βάση τριμηνιαίο Πρόγραμμα Συντηρητικής Εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά εφαρμόζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κάτω από οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες.

Για την εκπαίδευση της χρησιμοποιεί σύγχρονες εγκαταστάσεις που έχει κατασκευάσει σε δικό της χώρο στην Αμυγδαλέζα Αττικής. Επίσης χρησιμοποιεί κτίρια σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, κατοικημένα ή όχι, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας και αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών, τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Πειραιά, του σιδηροδρομικού δικτύου, του ΜΕΤΡΟ, τα πεδία βολής των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και όποιο άλλο μέρος κρίνεται ικανό για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε όλη τη χώρα.

Για την εκπλήρωση του σκοπού και της αποστολής της σημαντική είναι η κατά περίπτωση κοινή της εκπαίδευση με την Ομάδα των Διαπραγματευτών, τους Πυροτεχνουργούς και τα Ελικόπτερα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ο Διοικητής της ΕΚΑΜ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικασία μετεγκατάστασης, η οποία σταδιακά υλοποιείται αυτήν την περίοδο σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Τα νέα κτήρια που θα αποδοθούν για εκμετάλλευση στην μονάδα θα επιτρέψουν τόσο τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προσωπικού σε όλα τα στάδια όσο και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και Διοικητικής μέριμνας.

Η συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις – διεθνείς συνεκπαιδεύσεις

Η συνεργασία με τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ, του ΠΝ και της ΠΑ έχει κατά καιρούς αποφέρει άριστα σχόλια τόσο για το επίπεδο των ανδρών της ΕΚΑΜ όσο και για την ωφέλεια από την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε ειδικά αντικείμενα σε τομείς που εμπλέκονται και οι δύο πλευρές.

Η Μονάδα συνεργάζεται με όλες τις αντίστοιχες Ειδικές Μονάδες των Ελληνικών Σωμάτων Ασφάλειας, όπως τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και την Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών του Πυροσβεστικού Σώματος και πραγματοποιεί κοινές εκπαιδεύσεις και πραγματικές ασκήσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Αρκετές φορές στελέχη της ΕΚΑΜ έχουν σταλεί για εκπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου στην Ρεντίνα Χαλκιδικής με δραστηριότητες στα εξής σχολεία: • Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρου Σκοπευτή Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕ ΕΣΕΑ).Η εκπαίδευση διαρκεί 6 εβδομάδες. Στο υπόψη σχολείο διεξάγεται κυρίως πρακτική εκπαίδευση των Ελευθέρων Σκοπευτών (Ε/Σ) των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων στην ατομική τακτική, στην τακτική ζεύγους και της Ομάδας Ε/Σ. • Σχολείο Βολών Μάχης Ταχείας Αντίδρασης (ΒΜΤΑ).Η εκπαίδευση διαρκεί 2 εβδομάδες. Στο υπόψη σχολείο εκπαιδεύονται στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων σε αντικείμενα που αφορούν στην ατομική και ομαδική τακτική του πυρ και της κινήσεως σε συνθήκες αιφνίδιας εμπλοκής με τον εχθρό από μικρή απόσταση. • Συνεκπαίδευση Εκπαιδευτών ΚΕΑΠ με Ομάδες της ΕΚΑΜ/ΕΛΑΣ.Η εκπαίδευση αφορά σε αντικείμενα ΒΜΤΑ, απελευθέρωσης προσωπικού και αγώνα σε κατοικημένους τόπους.

Επίσης, η ΕΚΑΜ εφόσον απαιτηθεί δύναται να χρησιμοποιήσει αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα CH-47D και Super Puma για μεταφορές σε περιοχή κρίσης, ενώ έχει εκτελέσει συνεργασίες με ελικόπτερα Seahawk και Super Puma για εκπαίδευση τεχνικές καταρριχήσεων Fast Rope και αεραποβάσεις.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των συνεργασιών της προσφέρει εκπαίδευση σε εξειδικευμένα αντικείμενα στις Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας σε βασικές τεχνικές βολών και στίβου μάχης.

Ειδική μνεία έγινε για την συνεργασία σε διεθνές επίπεδο καθώς η ΕΚΑΜ αποτελεί μέλος του δικτύου ATLAS, που αποτελεί το δίκτυο των ειδικών δυνάμεων των εθνικών αστυνομιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το λόγο αυτό συμμετέχει στις από κοινού ασκήσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Τη μεγάλη εμπειρία της ΕΚΑΜ σε συνεργασίες με τις αντίστοιχες ειδικές μονάδες του εξωτερικού μαρτυράει άλλωστε η συγκέντρωση πολλών αναμνηστικών πλακών στο γραφείο του Διοικητή της ΕΚΑΜ, όπως η βρετανική New Scotland Yard SO19, η ισπανική G.E.O, η γαλλική R.A.I.D, η γερμανική S.E.K, η αυστριακή Cobra και οι αμερικάνικες F.B.I./ Hostage Rescue Team , U.S. Marshals / Special Operation Group, και οι U.S. Army Special Forces.

Οι προκλήσεις

Οι προκλήσεις φυσικά δεν σταματάνε ποτέ και για το λόγο αυτό η ΕΚΑΜ είναι προετοιμασμένη να επέμβει σε περιστατικά που μπορεί να αφορούν από μια αεροπειρατεία ή ένα τρομοκρατικό χτύπημα μέχρι «ερασιτεχνικές» ομηρείες με ψυχασθενείς ή οι στιγμιαία διαταραγμένους.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι η αξιολόγηση της κατάστασης και η ορθή λήψη απόφασης για το πότε πρέπει να γίνει μια επέμβαση (που θα πρέπει να είναι ταχύτατη προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχής κατάληξη). Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι η σωτηρία ζωών με το λιγότερο κόστος ..

Για το λόγο αυτό το προσωπικό απαρτίζεται από εθελοντές αστυνομικούς που επιλέγεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια ενώ υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ή ένοπλους κακοποιούς.

Όπως ισχύει φυσικά για όλες τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων έτσι και η ΕΚΑΜ έχει συνεχή ανάγκη για ανανέωση αναλώσιμων υλικών και πυρομαχικών για εκπαίδευση προκειμένου να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή της.

Συνεπώς από πλευράς μας θα υπογραμμίσουμε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, ότι κάθε δυνατή ενίσχυση της Μονάδας σε υλικά και μέσα είναι υπέρ-πολύτιμη, με δεδομένο ότι οι γενικότερες συνθήκες είναι δύσκολες και για το λόγο αυτό, η επιδίωξη θα πρέπει να είναι συνεχής και όχι αποσπασματική.

Eκ μέρους της ιστοσελίδας defencenews.gr θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδίως στον Εκπρόσωπο Τύπου Κλεάνθης Παπαγιαννόπουλος (Αστυνόμος Β’) καθώς και στον Καλύβα Ιωάννη (Αστυνόμος Β’) για την άμεση διεκπαιρέωση του αιτήματος μας. Τέλος, θερμές ευχαριστίες στον διοικητή της ΕΚΑΜ, στον Υποδιοικητή καθώς και στο σύνολο του προσωπικού.

πηγή: policenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments