Nέα της αγοράς

Έπεσε το Λονδίνο η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη είναι το Παρίσι

Έπεσε το Λονδίνο η μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη είναι το Παρίσι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου - Atout France - France.fr

Η κεφαλαιοποίηση του γαλλικού χρηματιστηρίου είναι πλέον υψηλότερη

Η υποβάθμιση του Λονδίνου ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου θεωρείτο θέμα χρόνου ήδη από την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος τον Ιούνιο του 2016 που οδήγησε στην απόσχιση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, άλλωστε, οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Αμστερνταμ, το Παρίσι και το Δουβλίνο διαγκωνίζονταν για να προσελκύσουν όσες τράπεζες και όσα στελέχη θα εγκατέλειπαν σύντομα τη βρετανική πρωτεύουσα. Μία ακόμη ένδειξη όμως ότι υποβαθμίζεται η θέση του Λονδίνου είναι το γεγονός ότι έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία ως μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά μετοχών και έχει καταλάβει την πρώτη θέση το Παρίσι.

H πτώση της στερλίνας

Η διολίσθηση της στερλίνας και ο φόβος της επερχόμενης ύφεσης στη Βρετανία έχουν περιορίσει τη συνολική κεφαλαιοποίηση της βρετανικής αγοράς, ενώ οι εκτεταμένες πωλήσεις γαλλικών ειδών πολυτελείας έχουν, αντιθέτως, οδηγήσει σε θεαματική άνοδο της γαλλικής αγοράς. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το άθροισμα της αξίας των μετοχών στην αγορά του Λονδίνου ανέρχεται σήμερα περίπου στα 2,821 τρισ. δολ. και η αντίστοιχη αξία στην αγορά του Παρισιού την υπερβαίνει καθώς ανέρχεται περίπου στα 2,823 τρισ. δολ. Και ενώ η διαφορά φαίνεται εκ πρώτης όψεως μικρή, είναι στην πραγματικότητα τεράστια δεδομένου ότι το 2016 πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου ήταν περίπου 1,5 τρισ. δολ. μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της αγοράς του Παρισιού. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις παρατηρητών της αγοράς, η διαφορά αυτή μάλλον θα αυξηθεί.

Διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, διαχειριστές κεφαλαίων αλλά και τράπεζες και χρηματιστηριακές που εξυπηρετούν όλους αυτούς και ακολουθούν το χρήμα εκεί όπου βρίσκεται, διαπιστώνουν τώρα ότι υπάρχει πολύ περισσότερο χρήμα στο Παρίσι παρά στο Λονδίνο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη απόδοση της LVMH, της αυτοκρατορίας του Μπερνάρ Αρνό που στη διάρκεια του περασμένου έτους ανέκτησε προσωρινά τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για να τον χάσει όμως και πάλι σύντομα από τον Ελον Μασκ.

Η αξία της μετοχής της LMVH έχει εκτοξευθεί κατά 22% τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ έχει διπλασιαστεί στα τελευταία πέντε χρόνια χάρη στην ακόρεστη ζήτηση για είδη πολυτελείας από τις ανερχόμενες οικονομίες της Ασίας. Ετσι η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται πλέον σε 350 δισ. ευρώ και έχει υπερβεί εκείνη της Meta, μητρικής της Facebook. Είναι δηλαδή το πλησιέστερο ανάλογο της Apple στην Ευρώπη, μια εταιρεία που παράγει διαρκώς όλο και περισσότερα κέρδη ανεξαρτήτως του τι συμβαίνει στον κόσμο. Η μετοχή της πανάκριβης Hermes, άλλωστε, έχει σημειώσει άνοδο 37% μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

H Shell

Στην αγορά του Λονδίνου, αντιθέτως η μεγαλύτερη εταιρεία είναι η Shell, ο πετρελαϊκός κολοσσός που έχει χρηματιστηριακή αξία 165 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 188 δισ. ευρώ. Μολονότι πήρε κάποια ώθηση προσφάτως ακολουθώντας την ανοδική πορεία του πετρελαίου, δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί εταιρεία με μεγάλη ανάπτυξη. Εξάλλου, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας έχουν εγκαταλείψει το Λονδίνο και έχουν στραφεί στην αγορά της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην αγορά του Λονδίνου είχαν εξαιρετικά κακή πορεία φέτος καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες και οι εταιρείες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος. Ετσι ο δείκτης FTSE 250 των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει υποχωρήσει τους τελευταίους 12 μήνες κατά σχεδόν 17%. Συνολικά δε στα έξι και πλέον χρόνια που έχουν παρέλθει από τον Ιούνιο του 2016 και το δημοψήφισμα του Brexit, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έχει συγκεντρώσει συνολικά κέρδη 47%, ενώ ο FTSE 100 του Λονδίνου μόλις 16%.

Δεν είναι μόνο το Brexit

Οπως τονίζουν πάντως αναλυτές της αγοράς, οι μεγάλες απώλειες δεν οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο Brexit. Η αγορά του Λονδίνου είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε απρόβλεπτους τομείς όπως τα ορυχεία και οι πετρελαϊκές, στους κλάδους δηλαδή που δέχονται μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της παγκόσμιας προσπάθειας για στροφή στην καθαρή ενέργεια αλλά και στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές που έχουν υποστεί πλήγμα όλα τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πολιτικής των μηδενικών ή και των αρνητικών επιτοκίων. Σύμφωνα, άλλωστε, με ορισμένους αναλυτές της αγοράς, ευθύνονται ώς ένα βαθμό και οι κυβερνήσεις της Βρετανίας που δεν ενδιαφέρθηκαν για το χρηματιστήριο του Λονδίνου και καθυστέρησαν υπερβολικά να το απαλλάξουν από τους περιορισμούς που του επέβαλε η Ε.Ε. και έχει επιβάλει στις εισηγμένες εταιρείες υπερβολικές ρυθμίσεις που αυξάνουν το κόστος της εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments