Διεθνή

Gazprom: Υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε δικαστικά για τις πληρωμές σε ρούβλια και τη διακοπή προμηθειών

Gazprom: Υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε δικαστικά για τις πληρωμές σε ρούβλια και τη διακοπή προμηθειών

Πηγή Φωτογραφίας: Gas and Money

Αντικρουόμενες οι αναγνώσεις απόφασης διαιτητικού δικαστηρίου για την απόφαση της Μόσχα να απαιτήσει τις πληρωμές σε ρούβλια και να διακόψει τις ροές - Τι ισχυρίζονται οι δύο αντίδικοι, η ρωσική Gazprom και η φινλανδική Gasum

Η ρωσική Gazprom ισχυρίζεται ότι το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης τη δικαίωσε στη διαμάχη με τη φινλανδική Gasum και επιδίκασε υπέρ του ρωσικού κολοσσού το ποσό 300 εκατ. ευρώ  με βάση τη ρήτρα take or pay στο μεταξύ τους συμβόλαιο.Την ίδια ώρα ωστόσο η Φινλανδή αντίδικος ισχυρίζεται τα εντελώς αντίθετα.

Όπως ανέφερε η Gasum σε ανακοίνωσή της, διαθέτει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Gazprom. Τον περασμένο Απρίλιο η Gazprom Export αιτήθηκε να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλια με βάση τη γνωστή απόφαση της Μόσχας, αντί για ευρώ. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες είχαν διαφωνία και σε άλλα σκέλη της μεταξύ τους συμφωνίας. Εν συνεχεία η Gasum προσέφυγε σε διαιτησία, ενώ η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες το Μάιο.

Στις 14/11 το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του με την οποία η Gasum δεν υποχρεούται να πληρώσει σε ρούβλια. Επιπλέον, το δικαστήριο διέταξε τις δύο εταιρείες να συνεχίσουν τις διμερείς τους διαπραγματεύσεις προς επίλυση της κατάστασης.

Στον αντίποδα, η Gazprom ανέφερε σε δική της ανακοίνωση ότι βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, η Gasum υποχρεούται να πληρώσει 300 εκατ. ευρώ σε χρέη λόγω της ρήτρας take or pay συν τους τόκους λόγω καθυστέρησης.

Επιπλέον, η Gazprom τονίζει ότι το δικαστήριο αναγνώρισε την απόφαση του προέδρου Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια και ότι συνιστούν λόγους ανωτέρας βίας με βάση το συμβόλαιο.

Ως εκ τούτου, καταλήγει η Gazprom, το δικαστήριο επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της διακοπής προμηθειών στις περιπτώσεις που δεν γίνονται πληρωμές σε ρούβλια.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μια ακόμη χώρα στην οποία διακόπηκε το ρωσικό αέριο, η Βουλγαρία, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να υποβάλει αίτημα διαιτησίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments