Διεθνή

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επίθεσης εναντίον των Κούρδων

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επίθεσης εναντίον των Κούρδων

Πηγή Φωτογραφίας: twitter

Οι άνανδρες επιδρομές του τουρκικού καθεστώς είχαν προαναγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοïλόύ, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή στον τόπο του τυφλού χτυπήματος και αποφάνθηκε ότι οι υπεύθυνοι είναι οι Κούρδοι

Σε 12 ανέρχονται, έως τώρα τουλάχιστον, οι νεκροί Κούρδοι, θύματα των αεροπορικών επιδρομών που εξαπολύει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον των Κούρδων της Συρίας. Το επιχείρημα, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου, που επιστρατεύει το καθεστώς της Άγκυρας, είναι ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) είναι υπεύθυνες για το μακελειό στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με τους 6 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες.

Οι άνανδρες επιδρομές του τουρκικού καθεστώς είχαν προαναγγελθεί από τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοïλόύ, ο οποίος έσπευσε από την πρώτη στιγμή στον τόπο του τυφλού χτυπήματος και αποφάνθηκε ότι οι υπεύθυνοι είναι οι Κούρδοι.

Ο πολιτικός προïστάμενός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τήρησε στην αρχή μια ελαφρά αμφίσημη στάση, αφήνοντας κάποια περιθώρια στο ενδεχόμενο να μην είναι οι Κούρδοι υπεύθυνοι για την ειδεχθή βομβιστική επίθεση εναντίον αμέριμνων περιπατητών στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια στιγμή όμως, προκάλεσε και τον ελαφρύ γέλωτα των διεθνών συνομιλητών του, οι οποίοι έσπευσαν να τον αποκρύψουν για λόγους διπλωματικής αβρότητας.

Εκτός όμως από τον Σοïλού, την άνανδρη επίθεση που συνεχίζεται εναντίον των Κούρδων την είχαν προαναγγείλει και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι  δεν υπερψήφισαν το «κόκκινο κύμα» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με την τουρκική θέση περί  «κουρδικής τρομοκρατίας». Οι Δημοκρατικοί δεν υιοθετούν τις θέσεις των Ρεπουμπλικάνων του Τραμπ και προειδοποιούν ήδη από την Παρασκευή για την τουρκική επίθεση εναντίον των Κούρδων.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε προχθές ότι φοβάται «πιθανή στρατιωτική δράση από την Τουρκία», συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Παράλληλα, οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων εξαπολύονται τη στιγμή που συζητείται η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η προϋπόθεση που θέτει, ήδη από τη Μαδρίτη, ο Ερντογάν, είναι η καταπολέμηση των «τρομοκρατών». Περίπου 100.000 Κούρδοι είναι εγκατεστημένοι στην Σουηδία. Πολύ μεγάλος αριθμός για να είναι όλοι «τρομοκράτες». Η σουηδική κοινή γνώμη δεν πείθεται. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταφθάνει – ακατάσχετος – στην Τουρκία. Ο Ερντογάν συναινεί στην ένταξη της Σουηδίας αλλά ζητεί ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα ζητεί και ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Αυτός έχει πάψει προ πολλού να κινείται εντός των πλαισίων των αρμοδιοτήτων, όπως αυτά ορίζονται από το καταστατικό κείμενο της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ χηρεύει και η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του Γ. Στόλτενμπεργκ με την ελαφρώς θεσμικά αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Το ίδιο πράττει και ο Τούρκος πρόεδρος. Αποφασίζει και διατάσσει την ένοπλη επίθεση εναντίον των Κούρδων. Δεν το επιθυμεί, γιατί ξέρει πλέον ότι οι Κούρδοι έχουν κερδίσει τη συμπάθεια της δυτικής κοινής γνώμης. Αυτό όμως ξέρει, αυτό κάνει.

Έτσι, η επίθεση στις κουρδικές δυνάμεις δεν προκαλεί έκπληξη. Αυτή η επίθεση είναι η συνέχεια μιας στρατηγικής που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια, με τα ίδια τραγικά για τους Τούρκους αποτελέσματα. Στοχεύει πρωτίστως να καταστρέψει ή τουλάχιστον να αποδυναμώσει την επιρροή των Κούρδων της Συρίας για να τους εμποδίσει να δημιουργήσουν μια αυτόνομη ανεξάρτητη περιοχή.

Οι βιοτεχνίες στη Σουηδία ανοίγουν εκτάκτως Κυριακή πρωί. Πρέπει να φτιάξουν ρούχα Κούρδων μαχητών. Οι πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των δυτικών νέων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments