Διεθνή

Πετρέλαιο: “Βουτιά” των τιμών σε χαμηλό δεκαμήνου – Φήμες για αύξηση παραγωγής από τον OPEC

Πετρέλαιο: “Βουτιά”  των τιμών σε χαμηλό δεκαμήνου – Φήμες για αύξηση παραγωγής από τον OPEC

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ προσβλέπουν σε αύξηση της παραγωγής σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου τη Δευτέρα, μετά τη δημοσίευση της Wall Street Journal ότι η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ συζητούν για αύξηση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Ιανουάριο είχαν υποχωρήσει 4,07 δολάρια, ή 4,7%, στα 83,55 δολάρια το βαρέλι έως τις 15:18 GMT.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν 4,02 δολάρια ή 5%, στα 76,06 δολάρια πριν από τη λήξη του συμβολαίου αργότερα τη Δευτέρα. Το πιο ενεργό συμβόλαιο Ιανουαρίου υποχώρησε 3,82 δολάρια ή 4,8%, στα 76,29 δολάρια.

Μια αύξηση έως και 500.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) θα συζητηθεί στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Δεκεμβρίου, ανέφερε η Wall Street Journal .

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, μαζί γνωστοί ως OPEC+, μείωσαν πρόσφατα τους στόχους παραγωγής και ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε αυτό το μήνα ότι ο όμιλος θα παραμείνει επιφυλακτικός .

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι για την προσφορά έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι ανησυχίες για τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα και την ισχύ του δολαρίου ΗΠΑ επηρέασαν τις τιμές.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων ενίσχυσαν το δολάριο, καθιστώντας τα εμπορεύματα που εκφράζονται σε δολάρια πιο ακριβά για τους επενδυτές.

“Εκτός από την εξασθενημένη προοπτική ζήτησης λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού της Κίνας, η ανάκαμψη του δολαρίου ΗΠΑ σήμερα είναι επίσης ένας πτωτικός παράγοντας για τις τιμές του πετρελαίου”, δήλωσε η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng.

«Το αίσθημα κινδύνου γίνεται εύθραυστο καθώς όλα τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία των μεγάλων χωρών υποδεικνύουν ένα σενάριο ύφεσης, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη ζώνη του ευρώ», είπε, προσθέτοντας ότι τα επιθετικά σχόλια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα πυροδότησαν επίσης ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι αριθμοί νέων κρουσμάτων COVID στην Κίνα παρέμειναν κοντά στις κορυφές του Απριλίου καθώς η χώρα μάχεται με τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο .

Η διαφορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent μειώθηκε απότομα την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο WTI στράφηκε στο contango , αντανακλώντας τις ανησυχίες για τη μείωση της προσφοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments