Τεχνολογία

Επιστήμονες ψήφισαν να καταργηθούν τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα μέχρι το 2035

Επιστήμονες ψήφισαν να καταργηθούν τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα μέχρι το 2035

Πηγή Φωτογραφίας: Unsplash - YouTube

Τα τελευταία 50 χρόνια προστίθενται επιπλέον δευτερόλεπτα στα ρολόγια μας

Επιστήμονες και κυβερνητικοί εκπρόσωποι που συναντήθηκαν πρόσφατα σε συνέδριο στη Γαλλία ψήφισαν να καταργηθούν τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα μέχρι το 2035, δήλωσε ο υπεύθυνος οργανισμός για την παγκόσμια χρονομέτρηση.

Τα τελευταία 50 χρόνια προστίθενται επιπλέον δευτερόλεπτα στα ρολόγια μας για να αντισταθμίσουν τη διαφορά μεταξύ της ακριβούς ατομικής ώρας και της επιβραδυνόμενης περιστροφής της Γης.

Αν και τα επιπλέον αυτά δευτερόλεπτα δεν γίνονται αντιληπτά από τους περισσότερους ανθρώπους, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε μια σειρά συστημάτων που απαιτούν ακριβή, αδιάλειπτη ροή του χρόνου, όπως η δορυφορική πλοήγηση, τα λογισμικά, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο, ακόμη και τα διαστημικά ταξίδια.

Και οπωσδήποτε έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών (BIPM), το οποίο είναι υπεύθυνο για την Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα (UTC) – το διεθνές πρότυπο σύμφωνα με το οποίο ο κόσμος ρυθμίζει τα ρολόγια του.

Το ψήφισμα για τη διακοπή της προσθήκης δευτερολέπτων μέχρι το 2035 εγκρίθηκε από τα 59 κράτη μέλη του BIPM στη Γενική Διάσκεψη για τα Βάρη και τα Μέτρα, η οποία πραγματοποιείται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια στο Παρίσι.

Η επικεφαλής του τμήματος χρόνου του BIPM, Πατρίτσια Ταβέλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η «ιστορική απόφαση» θα επιτρέψει «μια συνεχή ροή δευτερολέπτων χωρίς τις ασυνέχειες που προκαλούνται σήμερα από τα επιπλέον δευτερόλεπτα».

Όπως εξήγησε, η Ρωσία ψήφισε κατά της απόφασης επειδή ήθελε να μεταθέσει την ημερομηνία έναρξης ισχύος της για το 2040. Άλλες χώρες ζητήσαν να εφαρμοστεί η απόφαση ταχύτερα, οπότε το 2035 ήταν η «καλύτερη συμβιβαστική» λύση, ενώ ΗΠΑ και Γαλλία ήταν μεταξύ των χωρών που πρωτοστάτησαν στην αλλαγή.

«Η σύνδεση μεταξύ UTC και περιστροφής της Γης δεν έχει χαθεί. Τίποτα δεν θα αλλάξει για το κοινό», τόνισε η Πατρίτσια Ταβέλα.

Τα δευτερόλεπτα μετρούνταν επί μακρόν από αστρονόμους που ανέλυαν την περιστροφή της Γης, ωστόσο η έλευση των ατομικών ρολογιών -που χρησιμοποιούν τη συχνότητα των ατόμων ως τον μηχανισμό τους- εγκαινίασε μια εποχή μεγαλύτερης ακρίβειας στην καταγραφή του χρόνου.

Αλλά η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης σημαίνει ότι οι δύο χρόνοι δεν είναι συγχρονισμένοι. Για να γεφυρωθεί το χάσμα, το 1972 εισήχθησαν τα επιπλέον δευτερόλεπτα και έκτοτε έχουν προστεθεί 27. Το τελευταίο προστέθηκε το 2016.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα επιπλέον δευτερόλεπτα θα συνεχίσουν να προστίθενται κανονικά προς το παρόν.

Ωστόσο, μέχρι το 2035, η διαφορά μεταξύ ατομικού και αστρονομικού χρόνου θα επιτραπεί να αυξηθεί σε τιμή μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου, δήλωσε ο Τζούντα Λεβίν, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ.

«Η μεγαλύτερη τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί», δήλωσε ο επιστήμονας, ο οποίος πέρασε χρόνια βοηθώντας στη σύνταξη του ψηφίσματος μαζί με την Ταβέλα.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση πρότασης έως το 2035 για τον καθορισμό της αξίας αυτής και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί.

Μια πιθανή λύση στο πρόβλημα θα ήταν να αφήσει την απόκλιση μεταξύ της περιστροφής της Γης και της ατομικής ώρας να φτάσει στο ένα λεπτό, κάτι που σύμφωνα με τον Λεβίν, θα χρειαστεί 50 με 100 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments