Διεθνή

Associated Press: Απέλυσε τον δημοσιογράφο για τους «ρωσικούς» πυραύλους στην Πολωνία

Associated Press: Απέλυσε τον δημοσιογράφο για τους «ρωσικούς» πυραύλους στην Πολωνία

Πηγή Φωτογραφίας: DailyMail/AP

Ο Τζέιμς Λα Πόρτα, ένας 35χρονος βραβευμένος ερευνητής ρεπόρτερ, κατέθεσε την ιστορία την περασμένη Τρίτη που προκάλεσε πανικό σε όλο τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ θα συρόταν στον πόλεμο

Το Associated Press απέλυσε τον δημοσιογράφο και απέσυρε το ρεπορτάζ που επικαλούταν «ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ» ότι ένας ρωσικός πύραυλος σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τζέιμς Λα Πόρτα, ένας 35χρονος βραβευμένος ερευνητής ρεπόρτερ, κατέθεσε την ιστορία την περασμένη Τρίτη που προκάλεσε πανικό σε όλο τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ θα συρόταν στον πόλεμο.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ λέει ότι οι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους».

Η αναφορά του newswire στάλθηκε σε μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο που δημοσίευσαν τις έκτακτες ειδήσεις στους αναγνώστες τους, πυροδοτώντας πολύ πραγματικούς φόβους για το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αλλά την επόμενη μέρα, οι ηγέτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε εσφαλμένα από την Ουκρανία για την άμυνα κατά της Ρωσίας.

Ο Πολωνός πρόεδρος υποβάθμισε τις υποψίες ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από τον πύραυλο S-300, επιμένοντας ότι ήταν «πολύ πιθανό» ότι προήλθε από  τις δυνάμεις του Κιέβου.

Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν υπεύθυνος και δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει πλήρως την ευθύνη.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αμφισβητήσει την εκδοχή των γεγονότων της Πολωνίας, εν μέσω φόβων που το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να θάψει την αλήθεια για να αποφύγει να συρθεί σε πόλεμο.

Μέχρι την Τετάρτη, το Associated Press έβγαλε την ιστορία εκτός σύνδεσης και αντικαταστάθηκε από ένα σημείωμα του συντάκτη που έλεγε ότι η πηγή ήταν λάθος.

Πρόσθεσε ότι «οι μεταγενέστερες αναφορές έδειξαν ότι οι πύραυλοι ήταν ρωσικής κατασκευής και πιθανότατα εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία σε άμυνα έναντι μιας ρωσικής επίθεσης». 

Ο Λα Πόρτα, ο οποίος στο παρελθόν υπηρετούσε στους Πεζοναύτες πριν μετακομίσει στη δημοσιογραφία, εργαζόταν για την Washington Post, την Daily Beast και το Newsweek, απολύθηκε χθες, σύμφωνα με το The Daily Beast .

Όπως υποστηρίζεται από την πλευρά του Associated Press, ο δημοσιογράφος παραβίασε τον κανόνα να εππιβεβαιώνει την είδηση από δύο πηγές όταν η μία είναι ανώνυμη, Εξαίρεση της μίας πηγής ισχύει όταν αυτή είναι έγκυρη προσωπικότητα που παρέχει πληροφορίες τόσο λεπτομερείς που δεν τίθεται θέμα ακρίβειάς του.

Δεν είναι γνωστό ποιος επιμελήθηκε την ιστορία του ή αν αντιμετώπισαν κάποια πειθαρχική δίωξη. 

Με πληροφορίες από DailyMail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments