Διεθνή

ΕΕ – Κίνα: Οι παγκόσμιες προκλήσεις στη συνάντηση Μισέλ – Σι την 1η Δεκεμβρίου

ΕΕ – Κίνα: Οι παγκόσμιες προκλήσεις στη συνάντηση Μισέλ – Σι την 1η Δεκεμβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

«Με φόντο ένα τεταμένο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, η επίσκεψη είναι μια έγκαιρη ευκαιρία τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κίνα να συμμετάσχουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα την 1η Δεκεμβρίου για να συζητήσουν μια σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις για την Ταϊβάν και οι ανησυχίες της ΕΕ για ανισορροπίες οικονομικών δεσμών.

Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων κορυφής των ηγετών της ΕΕ, θα συναντήσει επίσης τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον Λι Ζανσού, τον πρόεδρο της μόνιμης επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, στη μονοήμερη επίσκεψή του.

«Με φόντο ένα τεταμένο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, η επίσκεψη είναι μια έγκαιρη ευκαιρία τόσο για την ΕΕ όσο και για την Κίνα να συμμετάσχουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι ο Μισέλ θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ιδίως τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την πιο δυναμική στάση του Πεκίνου απέναντι στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο θεωρεί ότι είναι μέρος της Κίνας.

«Για εμάς, είναι κρίσιμο  το γεγονός ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν συμπορεύονται, ότι δεν βλέπουμε την Κίνα να παρέχει όπλα στη Ρωσία, ότι η Κίνα δεν παρακάμπτει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν έχει μέχρι στιγμής φανεί να το κάνει.

Η επίσκεψη έρχεται αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν από κοινού την ανησυχία τους σε συνάντηση τον περασμένο μήνα σχετικά με την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το μπλοκ έχει μάθει το μάθημά του από την εξάρτηση από τη Ρωσία και πρέπει να είναι σε εγρήγορση απέναντι στην Κίνα.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποίησε μια εναρκτήρια επίσκεψη στην Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία παρακολουθήθηκε στενά για ενδείξεις σχετικά με το πόσο σοβαρή είναι η Γερμανία για τη μείωση της οικονομικής της εξάρτησης.

Ο Μισέλ ήταν πιθανό να τονίσει την ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομικής σχέσης ΕΕ-Κίνας και τη σημασία της τήρησης των παγκόσμιων εμπορικών κανόνων.

Από το 2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την Κίνα πιο επιφυλακτικά, περιγράφοντάς την ως εταίρο, οικονομικό ανταγωνιστή και ανταγωνιστή του συστήματος.

Ο Μισέλ θα συζητήσει επίσης πιθανή περαιτέρω συνεργασία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments