Διεθνή

Ρωσία: Αρνείται ότι καθυστερεί τις επιθεωρήσεις πλοίων με ουκρανικά σιτηρά

Ρωσία: Αρνείται ότι καθυστερεί τις επιθεωρήσεις πλοίων με ουκρανικά σιτηρά

Πηγή Φωτογραφίας: bloomberg

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας προχώρησαν πιο αργά από τότε που συμφωνήθηκε η παράταση της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ώστε να βοηθήσει στη μείωση της παγκόσμιας πείνας

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία είπε την Παρασκευή ότι η Μόσχα στέλνει τους εκπροσώπους της σε περισσότερες ημερήσιες επιθεωρήσεις πλοίων στην Κωνσταντινούπολη από ό,τι ορίζει η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, απορρίπτοντας την κατηγορία της Ουκρανίας ότι η Ρωσία καθυστερεί τη διαδικασία.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας προχώρησαν πιο αργά από τότε που συμφωνήθηκε η παράταση της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ώστε να βοηθήσει στη μείωση της παγκόσμιας πείνας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Βασίλ Μποντνάρ, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, απέδωσε την επιβράδυνση στην αβεβαιότητα  που επικράτησε  σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας και επίσης στην άρνηση της Ρωσίας να επιταχύνει τις επιθεωρήσεις και να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων από τρεις που είναι τώρα.

Ο Αλεκσέι Έρκοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας, δήλωσε ότι η Ρωσία “συμμορφώνεται αυστηρά με τις υποχρεώσεις της” βάσει της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών, η οποία απαιτεί από τα μέρη να σχηματίσουν τρεις ομάδες επιθεώρησης.

«Με βάση αυτό, καθορίστηκε ο αριθμός και η σύνθεση της ρωσικής αντιπροσωπείας στο JCC», είπε, προσθέτοντας ότι η Ρωσία στέλνει εκπροσώπους της σε μία ή δύο επιπλέον ομάδες επιθεώρησης καθημερινά λόγω του αυξημένου αριθμού σκαφών.

«Αυτό γίνεται ως χειρονομία καλής θέλησης και μειώνοντας τον χρόνο που προορίζεται για την ανάπαυση των επιθεωρητών σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία», είπε ο Έρκχοφ σε απάντηση μέσω email σε ερωτήσεις του Reuters.

Το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αντιπροσωπείες συζητούν τρόπους για να αυξήσουν τον αριθμό των επιθεωρήσεων, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να αναπτύξει τέσσερις ομάδες για επιθεωρήσεις την Παρασκευή.

Δεδομένου ότι η συμφωνία επεκτάθηκε πέρα ​​από τις 19 Νοεμβρίου, δεν αναχωρούν περισσότερα από πέντε πλοία την ημέρα από την Ουκρανία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες όταν αναχωρούσαν έως και 10.

Τις δύο από τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, μόνο ένα πλοίο αναχώρησε από τα λιμάνια της Ουκρανίας, ενώ δύο αναχώρησαν την Παρασκευή.

Οι πλευρές συμφώνησαν ότι οι ομάδες θα ελέγχουν τα πλοία για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν απαγορευμένα άτομα ή εμπορεύματα που φτάνουν ή αναχωρούν από ουκρανικά λιμάνια.

Υπήρχαν από μηδέν έως έξι επιθεωρήσεις την ημέρα τις επτά ημέρες έως τις 23 Νοεμβρίου και οκτώ την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Αυτό συγκρίνεται με πέντε έως οκτώ καθημερινές επιθεωρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα και έως 11 την προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments