Διεθνή

Βλαντιμίρ Μακέι: Πέθανε ξαφνικά ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας

Βλαντιμίρ Μακέι: Πέθανε ξαφνικά ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, ο Μακέι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. Λίγες μέρες αργότερα, τα ρωσικά στρατεύματα απέδειξαν ότι έκανε λάθος

Πέθανε ξαφνικά ο επί σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας, δύο ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του. πέθανε ξαφνικά, μετέδωσε το,

«Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι πέθανε ξαφνικά», ανέφερε κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta το Σάββατο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο Μακέι, 64 ετών, ο οποίος κατείχε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών από το 2012, παρακολούθησε μια διάσκεψη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) -μιας στρατιωτικής συμμαχίας πολλών μετασοβιετικών κρατών- στο Ερεβάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα.

Πριν από τις προεδρικές εκλογές και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Λευκορωσία το 2020, ο Μακέι ήταν ένας από τους εμπνευστές των προσπαθειών βελτίωσης των σχέσεων της Λευκορωσίας με τη Δύση και είχε ασκήσει κριτική στη Ρωσία.

Ωστόσο, άλλαξε απότομα στάση μετά την έναρξη των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι υποκινήθηκαν από πράκτορες της Δύσης.

Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Μακέι, υποστηρικτής των στενών δεσμών μεταξύ Μόσχας και Μινσκ, είπε ότι η Δύση είχε προκαλέσει τον πόλεμο και ότι οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους ρωσικούς όρους ειρήνης.

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του πολέμου, ο Μακέι υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας. Λίγες μέρες αργότερα, τα ρωσικά στρατεύματα απέδειξαν ότι έκανε λάθος.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από τις αναφορές για το θάνατο του επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακέι», ανάρτησε στο κανάλι της στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Τα επίσημα συλλυπητήρια θα δημοσιευτούν σύντομα».

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος διατήρησε την εξουσία παρά τις διαμαρτυρίες του 2020, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του.

Η εξόριστη ηγέτης της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, σχολιάζοντας τον θάνατο του υπουργού, χαρακτήρισε τον Μακέι προδότη του λευκορωσικού λαού.

“Το 2020, ο Μακέι πρόδωσε τον Λευκορωσικό λαό και υποστήριξε την τυραννία. Έτσι θα τον θυμάται ο λαός της Λευκορωσίας”, είπε η Τσιχανουσκάγια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments