Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία πέρασε στη φάση της στενής πολιορκίας του Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία πέρασε στη φάση της στενής πολιορκίας του Κιέβου
Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν οριακά πάνω από το μηδέν και τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κίεβο, περισσότερα από έξι εκατομμύρια Ουκρανών έμειναν στο σκοτάδι

Με τις θερμοκρασίες να παραμένουν οριακά πάνω από το μηδέν και τα πρώτα χιόνια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κίεβο, περισσότερα από έξι εκατομμύρια Ουκρανών έμειναν χθες, Παρασκευή (25/11) στο σκοτάδι, δύο ημέρες μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα κατά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη χώρα, όπως ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Απόψε (Παρασκευή) οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίζονται στις περισσότερες περιοχές και στο Κίεβο. Περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά συνολικά», γνωστοποίησε ο κ. Ζελένσκι κι ενώ οι συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που επιχειρεί να επιβάλει η Μόσχα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Δύσης, αλλά και των Βρυξελλών.

«Καθώς ο Πούτιν συνεχίζει να στοχεύει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ εργάζονται για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα. Με την παράδοση αυτής της εβδομάδας, παρέχουμε γεννήτριες ισχύος 1k για να βοηθήσουμε τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις κρατικές υπηρεσίες», δήλωσε χθες η Samantha Power, επικεφαλής της USAID.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ότι συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ουκρανό Πρόεδρο, προκειμένου να του εκφράσει την «αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία ενόψει των εγκληματικών επιθέσεων της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές». «Η Κομισιόν εντείνει την υποστήριξη, μεταξύ άλλων με τους εταίρους, για να υποστηρίξει την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας στην Ουκρανία» κατέληξε η κ. Φον ντερ Λάιεν, καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν το ένατο πακέτο κυρώσεων, για να πιέσουν σθεναρά την οικονομική δυνατότητα του Ρώσου Προέδρου.

Για τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες, άλλωστε, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί της περασμένης Τετάρτης συνιστούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς συνολικά έμειναν χωρίς ρεύμα σχεδόν 12 εκατομμύρια, όπως τόνισε ο πρόεδρος Ζελένσκι, στο καθημερινό διάγγελμά του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι το Κίεβο –με περίπου 600.000 νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό χθες– και η περιφέρειά του, καθώς επίσης και οι επαρχίες της Οδησσού, του Λβιφ, της Βινίτσια και του Ντνιπροπετρόφσκ. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να εξοικονομούν ενέργεια στις ζώνες, όπου έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments